View Single Post
Staro 24.04.2023., 10:42   #1
vlatko27
Premium
Moj komp

vlatko27's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
e-Računi i servisi(informacijski posrednici) za tvrtke

Tražio sam temu ali nisam vidio da ima.

Inspiracija za ovu temu je prvotno mali rant ali i informiranje o načinu generiranja e-računa, ako tko ima kakvih znanja, iskustva, neka podjeli.

Prvo mali rant; moj-eracun.hr mi je postala toliko gnjusna kompanija sa pre-agresivnim marketingom, taktikama zavaravanja, lažima, dosađivanjem, itd. Vjerujem da imaju kvalitetan sustav i (mislim) prvi su koji su pokrenuli sve ovo, ali brate mili konstantni pozivi, uvjeravanja, e-mailovi, znači užas.

U početku su to bili samo pozivi i uvjeravanja kako je to jednostavnije i jeftinije od printanja papirnatih računa, ali onda su počeli sa obmanama u porukama tipa; od "01.01. zakonska obveza za prelaz na eRačun" - a u stvari samo je slanje eRačuna za državne ustanove i javnu nabavu obvezno. I to se relativno lako može poslati sa FINA stranice ukoliko Vaša tvrtka posjeduje FINA certifikat, a vjerojatno posjeduje.

Sada su počeli sa slanjem mail-a u stilu; "Tvrtka d.o.o. prelazi isključivo na zaprimanje digitalnih te više neće biti u mogućnosti zaprimiti klasične račune radi modernizacije i unaprijeđenja poslovanja". Onda ja nazovem Tvrtku d.o.o. i pričam sa ljudima sa kojima radim kako postupiti i kako ćemo dalje nastaviti suradnju i naravno to nije istina, primati će i dalje klasične račune.

Zaista mi idu na jetru i odlučio sam prijeći na eRačun isključivo iz inata i da kad me idući put nazovu da im kažem da koristim eRačun ali od konkurencije i da me više ne zovu i ne šalju mail-ove jer sam se "modernizirao".

Sada konkretno pitanje;

1. Da li je moguće samostalno raditi eRačun? Tipa, imam FINA certifikat za njihove usluge(koristim ZABA B2G) - mogu li ja npr. sam napraviti račun u svom Knjigovodstvenom programu(IPOS Knjigovodstvo), digitalno ga potpisati sa certifikatom od FINA-e i ručno ga poslati mail-om? Jesu li ti informacijski posrednici neophodni u cijeloj priči ili samo olakšavaju život?

2. Ukoliko pod 1 nije izvedivo, ima li tko preporuku kojeg informacijskog posrednika koristiti a da nije moj-eracun.hr?
vlatko27 je offline   Reply With Quote