View Single Post
Staro 23.04.2023., 20:05   #1
huzo
Zvoni. Kucanje ne radi.
Moj komp

huzo's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Ryzen 5 konfiguracija se ne boota nakon restarta

Pozdrav svima,

Ovako, konfiguracija je sklopljena negdje prije božića,komponente uzete u ADM , dakle 5 mjeseci je stara i sam sam je sklapao i od prvog paljenja imam problem.

Ploča je asus prime b550m-k,proc ryzen 5 5600, 2x8 gb ddr4 2400mhz,ssd 1tb kingstone nv2 snv2s,grafa je RX6600 8gb, napajanje sad se ne sjećam, ali je srednje neko...

Znači krenem instalirati windowse i komp se resetira, gledam koji k... , probam par puta i ništa,resetira se odmah na početku, ne da se ni doči do menija za instalaciju...Rastavim ponovno sve i sastavim ,rekoh negdje sam nešto sje.. probam opet , opet sve isto, resetira se..

prčkam po biosu, mijenjam postavke memorije, proca, ovo ono...ništa...i ostavim ga pola sata,vratim se ,probam i krene instalacija i prođe! Sve se instalira i sve radi...instaliram update windowsa, resetiram komp da se instaliraju update-i i opet neće ...krene vrtiti onaj kotačić na početku i zamrzne se ili se resetira ...ostavim ga opet 10-15 minuta i hoće,radi sve...

gledam temperature,sve ok , ništa visoko,proc oko 50-55 stupnjeva , ali komp neće nakon gašenja ili resetiranja bootat...

I uglavnom, ne gasim ga gotovo nikad...u standby ga stavljam i sve radi, igram igre, gledam filmove, surfam sve, sve radi dok ga ne ugasim ili resetiram...onda neće dok ne stoji 10-15 minuta recimo, već se resetira na početku odmah ili zamrzne...

ne znam više što nisam probao, jedino ne znam kako undervoltat cpu, jer piše default za taj cpu je 1.1V, a meni je trenutno na 1.348V, premda je sve na auto stavljeno ...ima opcija u biosu manual, ali ne vidim nigdje gdje se upiše napon traženi...

probao sam linux sa sticka, on radi i boota...novi bios update također,probao ram po ram u svim slotovima...

Da li je novi SSD problem?novo napajanje?ploča? ne mogu pinpointat što ne valja, a ne mogu ni bez kompa da ga odnesem na garanciju u ADM...

Ima kakav utility da može vidjet što se dogodi kod boota? Event viewer ne pokazuje ništa , jer se prije windowsa dogodi kuršlus...

Zadnje izmijenjeno od: huzo. 23.04.2023. u 20:24.
huzo je offline   Reply With Quote