19.04.2023., 11:09
|
|
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Autor dbL
o cem ti pricas covjece, zbog takvih stavova i nitko nezeli na arch jel ga poseru odma...
archinstall je skripta dio samog archa isoa i nema potrebe se preseravat i lupat naredbu po naredbu da bi ispo pametan neznam kome, kad mozes jednostavnije, jel tako

|
Ajd procitaj ponovo moj post. O crap kad vec moram....
Citiraj:
Arch Linux is an independently developed, x86_64-optimised Linux distribution targeted at competent Linux users. It uses 'pacman', its home-grown package manager, to provide updates to the latest software applications with full dependency tracking. Operating on a rolling release system, Arch can be installed from a CD image or via an FTP server. The default install provides a solid base that enables users to create a custom installation. In addition, the Arch Build System (ABS) provides a way to easily build new packages, modify the configuration of stock packages, and share these packages with other users via the Arch Linux user repository.
|
Tko hoce jednostavnije ima hrpu ostalih distri. Arch (ponavljam ako nije jasno) je kao i Gentoo (i Slackware za one tko zbilja hoce da ga boli glava) distra kojoj je cilj upravo da novi korisnik nauci ne osnove nego svaki jebeni detalj kako Linux / SystemD / Sysinit sljaka, gdje je koji konfiguracijski fajl, gdje , sto i kako optimirat, sto, gdje i kako podesit. Te distre su kreirane da zaboli supak kod instalacije i pocnes si cupat kosu ako treba. Al kad sav proces prodes - bez da gledas wiki - mozes reci da se kuzis nesto u Linux. Arch nije distra za developere ili newbie - to je distra za Power Usere koji zele upoznati utrobu Linuxa - bez kompromisa. Sa takvim skriptama kao pomagalima PRESKACES sve korake koji te trebaju prisiliti na razmisljanje i da se pitas "zasto ovo radim" ili "zakaj moram ovo izmjeniti" pa do onog orgazmicnog zadovoljstva kad sam jednog dana podesis sve i kazes pobjedonosno "AHA!". Koristeci pomocne skripte koje je neko drugi kreirao za tako osnovne stvari zaobilazis proces ucenja - i koja je poanta onda koristenja takve distre? I onda skuzis da postoji Debian i RH Based distre i Ansible i otkantas sve skupa. Ali tada znas kad na tim distrama nekaj pukne - gdje trazit gresku jer te Arch tome naucio. Nadam se da je sad kristalno jasno - zasto je koristenje skripti tog tipa na Archu (osim onih koje si sam kreirao) - pogresno te sto te distre za Linux svijet znace. Da bi razumio Linux moras kuziti i filozofiju distre - ne samo tehnoloski dio. Jedno bez drugog nejde. Ak te to ne zanima > Ubuntu, Mint i slicne normalne distre su puno bolji izbor. Ako zelis najbolji balans izmedu nromalne desktop upotrebe / distre za power usere i bleeding edge-a > Fedora / Debian Sid (Debian je opcenito odlican izbor jer jako dobro balansira stabilnost, automatizaciju i dio kad korisnik sam mora zaprljat ruke). Ako zelis to + vise sam radit po konfiguracijskim fajlovima > OpenSuse Tumbleweed. Iza svake distre postoji odredena filozofija, nacin razmisljanja zbog cega ona postoji (katkad debilna al jebiga)....
Zisku? 
|
|