View Single Post
Staro 19.04.2023., 11:09   #2392
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor dbL Pregled postova
o cem ti pricas covjece, zbog takvih stavova i nitko nezeli na arch jel ga poseru odma...
archinstall je skripta dio samog archa isoa i nema potrebe se preseravat i lupat naredbu po naredbu da bi ispo pametan neznam kome, kad mozes jednostavnije, jel tako

Ajd procitaj ponovo moj post. O crap kad vec moram....

Citiraj:
Arch Linux is an independently developed, x86_64-optimised Linux distribution targeted at competent Linux users. It uses 'pacman', its home-grown package manager, to provide updates to the latest software applications with full dependency tracking. Operating on a rolling release system, Arch can be installed from a CD image or via an FTP server. The default install provides a solid base that enables users to create a custom installation. In addition, the Arch Build System (ABS) provides a way to easily build new packages, modify the configuration of stock packages, and share these packages with other users via the Arch Linux user repository.

Tko hoce jednostavnije ima hrpu ostalih distri. Arch (ponavljam ako nije jasno) je kao i Gentoo (i Slackware za one tko zbilja hoce da ga boli glava) distra kojoj je cilj upravo da novi korisnik nauci ne osnove nego svaki jebeni detalj kako Linux / SystemD / Sysinit sljaka, gdje je koji konfiguracijski fajl, gdje , sto i kako optimirat, sto, gdje i kako podesit. Te distre su kreirane da zaboli supak kod instalacije i pocnes si cupat kosu ako treba. Al kad sav proces prodes - bez da gledas wiki - mozes reci da se kuzis nesto u Linux. Arch nije distra za developere ili newbie - to je distra za Power Usere koji zele upoznati utrobu Linuxa - bez kompromisa. Sa takvim skriptama kao pomagalima PRESKACES sve korake koji te trebaju prisiliti na razmisljanje i da se pitas "zasto ovo radim" ili "zakaj moram ovo izmjeniti" pa do onog orgazmicnog zadovoljstva kad sam jednog dana podesis sve i kazes pobjedonosno "AHA!". Koristeci pomocne skripte koje je neko drugi kreirao za tako osnovne stvari zaobilazis proces ucenja - i koja je poanta onda koristenja takve distre? I onda skuzis da postoji Debian i RH Based distre i Ansible i otkantas sve skupa. Ali tada znas kad na tim distrama nekaj pukne - gdje trazit gresku jer te Arch tome naucio. Nadam se da je sad kristalno jasno - zasto je koristenje skripti tog tipa na Archu (osim onih koje si sam kreirao) - pogresno te sto te distre za Linux svijet znace. Da bi razumio Linux moras kuziti i filozofiju distre - ne samo tehnoloski dio. Jedno bez drugog nejde. Ak te to ne zanima > Ubuntu, Mint i slicne normalne distre su puno bolji izbor. Ako zelis najbolji balans izmedu nromalne desktop upotrebe / distre za power usere i bleeding edge-a > Fedora / Debian Sid (Debian je opcenito odlican izbor jer jako dobro balansira stabilnost, automatizaciju i dio kad korisnik sam mora zaprljat ruke). Ako zelis to + vise sam radit po konfiguracijskim fajlovima > OpenSuse Tumbleweed. Iza svake distre postoji odredena filozofija, nacin razmisljanja zbog cega ona postoji (katkad debilna al jebiga)....

Zisku?