Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Samo pazi, nekim klincima amoled iritira oci. Znaju treptati dok igraju, pa sam se malo raspitao i probao IPS na X3 pro i sada ne smeta nista. Ali mozda 120HZ popravlja stanje na amoledu, ne znam, za sada ne mijenjam. Plus pogledaj malo po netu review bugova, da ne ubodes neki bugirani model kao sto je GT Master, ali je gaming najbitniji sitni bugovi ako ih bude bilo ne budu smetali. A22 prekrizi, honor isto u tom rangu cijene.
|
Tu se ne radi o frekvenciji osvježavanja nego o tzv. PWM. Dakle, AMOLED zasloni imaju to titranje kad se smanji svjetlina ekrana. Neki ljudi, a i djeca su osjetljivi na to, te im stvara nelagodu, odnosno glavobolju nakon dužeg korištenja. Uglavnom, Xiaomi i Realme na novijim telefonima (pogotovo mid range modelima) ugrađuju panele s visokom frekvencijom PWM (moj ima 1920 Hz) pa titranja gotovo da i nema. Za Realme sam vidio da na nekim modelima (jako mali broj njih) ima preko 2000 Hz što je još bolje, ali u pitanju je modela da ih možeš izbrojati na prste jedne ruke.
LCD IPS zasloni na mobitelima ne koriste PWM za smanjivanje svjetline ekrana i oni su se te strane najbolji za korištenje. Budući da svi novi mobiteli, pa čak i low end sada dolaze s AMOLED zaslonima, izbor je jako, ali jako ograničen (možda 5 modela mobitela godišnje se izbaci s IPS LCD panelom, a da su dostupni kod nas).
Tako da, prije kupovine gledaj da uređaj koji kupuješ ima PWM od 600 Hz na više. Sve ispod bi moglo izazivati glavobolju. Na Samsung zaboravi, nemaju niti jedan model s visokom frekvencijom istog, prije jesu one low end modele s LCD zaslonom, a svi njihovi mobiteli s AMOLED zaslonima imaju PWM 120 Hz (jako, jako loše).
Kako ćeš znat koji ima visok PWM? NotebookCheck je jedina stranica valjda koja kod recenziranja uređaja to testira. A možeš gledat i značajke uređaja na stranicama proizvođača, pa ako spominju visok PWM, to je to.