Citiraj:
Autor coconut
Šta vi radite s tim procevima da vam trebaju takve hrge od coolera? Šta taj cpu ima petrnaest jezgri na 10GHz? Nije pitanje love, nego zašto.
|
Danas nije neobično da procesor treba 200W+ bez da pomisliš na overclock. Imao sam Pentium1 koji uopće nije trebao ventilator (obično bi tu bio komadić metala ali malo provjetreno vjerojatno bi radio i goli procesor), no pogledaj zadnje dvije generacije: 12900 241W, 13900 253W, 5950x 105W (142W ograničeno socketom), 6900/6950X 170W. Napominjem ove brojke su bez da ovim procesorima išta radiš (overclock wise). Manji cooleri to sigurno ne mogu držati pod kontrolom. I nije samo problem to ohladiti. Nitko ne želi pored sebe imati zvuk aviona prilikom polijetanja. Nitko ne kaže da se na one brojke od ranije prilikom overclocke ne može dodati još 100W, ali prosječnu Marinu koja samo igra ovo uopće ne bi trebalo zanimati budući su tu procesori obično na nekih 70W. S druge strane, još uvijek postoji ili neke stvari koje izvorno traju dugo ili gomilu toga nije ni moguće obaviti realtime.
Na svu sreću su današnji hladnjaci došli na razinu da su vodena hlađenja bitna samo ukoliko baš imaš želju za mrvu egzotike. Nakon što se gotovo potpuno odustalo od SLI grafike i ukoliko ne želiš nešto ultra kompaktno (isto egzotika, ovaj put s puno truda) realno gledano vodeno i nema neku prednost. 40€ Thermalright PA 120 i 50€ Scythe Fuma 2 kao jeftinija varijanta ili 70€ Dark Rock 4 Pro i 100€ Noctua NH-D15 s druge strane ukoliko se ne overclocka svi će bez problema odraditi 100W procesore. Usto će MBO biti hladnija nego s vodenim.
Na 7900x imam 30€ Fortis 5. Nije da sam sa Brača ali radio sam neka testiranja i nisam želio 120mm (Thermalright, Scythe, BeQuiet) budući 140mm ventilatori uz zanemarivo više Watta mogu provući gotovo dvostruko više zraka uz istu razinu buke. Prvotna je ideja bila Noctua ali sam se zeznuo, no nisam uopće razočaran. Stock 95°C @5.7GHz ne throtla, svojevrsni Eco 78°C @5.5 all-core uz smanjeni napon (efektivno 110-120W) ne throtla niti se ventilator uopće ubrza. Kako Define R5 nema nekakav spektakularan protok zraka ja više nego zadovoljan.