Citiraj:
Autor nepalac
Jesi baš toliko siguran?
Možeš li prvo definirati što je "inteligencija"? Ili barem malo izguglati što kaže rječnik? 
Definitivno tu ima itekako elemenata inteligencije.
|
Naravno da sam siguran. Nemoguće je imati inteligenciju bez razumijevanja, a chatgpt ne razumije ništa. Riječ je o algoritmu koji koristi deep learning za predviđanje riječi a na temelju abnormalno velike količine podataka koju je "naučio" za vrijeme treniranja. Dakle riječ je o strogo sintaktički definiranom procesu koji nije inteligentan. ChatGPT ništa "ne zna", on samo izbacuje outpute. Isto kao što google mape na moj upit kako doći od točke A do točke B izbace određenu rutu, to ne znači da su google mape inteligentne i da one zaista "znaju" što ih se uopće pita.
Takvi modeli donekle uspješno SIMULIRAJU inteligenciju, dovoljno da recimo onu autističnu budalu iz Googlea prevare, pa čovjek pomisli da zaista razgovara sa nečim što ima samosvijest.
U najboljem slučaju, taj model može imati inteligenciju koja nije intrinzična nego ovisna o nečijoj interpretaciji. On može davati outpute koje neki akter može protumačiti kao inteligentne, ali u suštini se radi o staroj dobroj računalnoj sintaksi koja je intrinzično inteligentna kao komad drveta.
Reći da se radi o inteligenciji je otprilike kao reći da je moj printer pisac, zato što može printati romane

Dakle ako ti i ja imamo inteligenciju razine 10, moja mačka razine, što ja znam, 3

, onda taj chatgpt ima inteligenciju razine 0.