View Single Post
Staro 29.03.2023., 22:31   #1
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Gigabyte X399 AORUS Gaming 7 i 256GB RAM-a problem

Pozdrav AMD sladokurci,

evo jedna mozgalica, znajuci da je longshot, mozda imam supatnika s potencijalnim rjesenjem.

Gigabyte X399 AORUS Gaming 7, Threadripper 2920X i 8 x Kingston KF432C16BB/32 32GB modula. Napajanje je 1250W Ćiftek Gold neki. Ne vjerujem da je relevantno za slucaj

Sada pocinje zabava. Naime, ploca ne zeli POST-ati s 8 modula. Zeli sa 7. Ali nece sa 8. Zapne u nekakvoj beskonacnoj petlji izmedju C2-65-C2 POST koda (izmjenjuje i neke izmedju, ali na ovima malo stoji prije nego krene sve ispocetka).

Do sada sam isprobao:

- rotirati sve module, numerirano, pojedinacno ih testirati - nema razlike bez obzira na kombinatoriku
- vaditi pojedinacne module da provjerim je li neki DIMM neispravan. Ploca radi u svim kombinacijama 7 modula
- promijenio BIOS verzije F10, F11, F12 i F13a
- rucno namjestao latencije, frekvencije i napone, XMP profile i stosta drugo. Ideja je bila da ako povecam napon, smanjim vrekvenciju i povecam latencije, mozda proradi. Nije. Ploca veselo vrti XMP profil 3200 MHz sa 7 modula u quad channel nacinu rada memorijskom kontrolera
- sa navedenim 7x32GB i XMP@3200 MHz, Memtest86+ v6.10 prolazi kao vladajuci kroz tradicionalno sklone općine i gradove - sve se plavi, nigdje crvenila. Citaj: za sada 3 passa, niti jedne greske.
- mehanizam za ovaj socket se doima dosta cvrstim, pa mi se cini da potvrdjivanjem da 7 modula radi u svim kombinacijama slotova vjerojatno anulira mogucnost loseg odnosa socketa i samog procesora?

Ne znam sto mi jos ostaje. Bizarno neispravan procesor? Bizarno neispravna ploca? Sve bih to jos i shvatio da, kako rekoh, pojedinacno svaki DIMM slot ocito radi, samo u kombinaciji njih 8 nece. Pretpostavljam da je nesto fizicki sa procesorom/plocom, onda konkretan slot/kanal ne bi radio nikako.

Sada kao debil imam 224GB RAM-a. Dvjestodvaješčetri. Kriste razapeti... Napaceni eminentni forumasi koje sazivam cijeli dan dali su neke od gore navedenih ideja, pa da vidim ima li netko u ostatku sretnika koji nisu imali nesrecu da razmijene kontakt samnom kakvu dodatnu, jer mi lagano ponestaje opcija.

TIA,

Bubba

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote