View Single Post
Staro 27.03.2023., 21:57   #13
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Doxy, moram kazati da ne razumijem na što misliš. Referiraš li se na članak 4 pravilnika o jednostavnim građevinama? Kakva je to kategorija "poljoprivredne" građevine? Taj pravilnik svašta spominje, ali jedino što se po meni uklapa u tvoj opis je ovo:

Citiraj:
1. Pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade, odnosno na građevnoj čestici zgrade za koju postoji akt kojim se odobrava građenje, za potrebe te zgrade i to:

a) pomoćna zgrada koja ima jednu etažu do 50 m˛ tlocrtne površine
Što bi značilo da treba ili postojati "glavna" građevina ili "akt kojim se odobrava građenje", što je dosta kvalitetno napisano, u maniri HR zakonodavaca. Ne daj bože da se napiše nešto što je jednosmisleno i ima smisla. Kakav je to akt? Vjerojatno kako se kome digne.

Smisao u starijim građevinama koje su po defaultu legalizirane vidim jedino ukoliko ih se ostavi ondje gdje jesu i samo ih se preuredi. Ali onda se postavlja pitanje prenamjene, jer ako netko želi štalu urediti za stambeni prostor, i za to odraditi papirologiju, vjerojatno će zapeti kod pokušaja dobivanja uporabne dozvole.

S time da meni nije jasno čemu uopće uporabna dozvola služi, osim za izdrkavanje iskompleksiranih birokrata. Frend je dovršio gradnju kuće, koja je stvarno napravljena kao po špagi, i onda su ga za dobivanje uporabne masirali mjesecima. Mislim da to još uvijek nije uspio riješiti. Pitam ga čemu služi uporabna i nije mi baš znao objasniti Moraš je imati jer je moraš imati. Ala ...

Koliko razumijem, banka istu valjda zahtijeva za kredit. I pretpostavljam da bi zaglavilo kod pokušaja korištenja prostora u neke legalne komercijalne svrhe, ali stvarno ne vidim neku prepreku življenju u prostoru bez uporabne. Jedino to što ja ne znam i ne vidim ne stane u 4 vagona.
mkey je offline   Reply With Quote