Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Još čekamo sticky tutorial za easy mob nas sustav 
|
Vise je to splet appova i usluga nego nesto vrijedno tutoriala.
Edit: ok sad vidim da je post malo duzi...
Sve krece od VPN servera - imam WG server pa se sync odradjuje neovisno o pristupu netu. Imam i domenu na Cloudflareu pa za neke stvari koristim nju (kada treba pristupiti NAS-u, a ne mozes dizati VPN npr na poslovnim kompovima i sl). Ako WG iz nekog razloga padne, u pozadini radi Tailscale pa se moze doci do NAS-a na daljinu i črablšutati.
Tasker pali VPN kada mob nije na wifi mrezi. VPN je u split tunnel konfiguraciji, internet promet NE ide kroz tunel, samo upiti prema lokalnoj mrezi.
Na NAS-u svaki user ima svoj account. Svaki user je i u Google familiji pa im sheram placene appove i Google prostor.
Na mobovima koristim Folder sync pro app za 2-way sync svih bitnih foldera na mobu (backupovi sms-a i call logova, dokumenata, downloada itd, ovisi od moba do moba).
Fotke syncam na Google photos, a kao backup koristim i Synology photos. Tu ne koristim Folder sync, makar moze se i to. Ni nakon godinu+ dana osobno ne mogu potpuno napustiti Google photos...
Wa i Viber rade svoj full backup na Google drive, ali i njihove foldere backupiram na NAS preko Folder synca.
Zena i ja koristimo Synology drive za remote pristup fajlovima sa privatnih kompova (podesen je sync PC-NAS).
Familija ima jedan zajednicki sherani folder gdje svi imamo pristup. Zena ima poseban folder na NAS-u za pisanje doktorata koji se snapshota malo cesce i ima malo veci file versioning.
Na NAS-u je Plex server (imam Plex pass) za filmove i mjuzu i familija ima pristup bilo preko VPN-a ili izravno preko DDNS-a. Cloudflare ne voli kada se koristi Plex preko njihove infrastrukture pa zato DDNS umjesto domene.
Na NAS-u vrtim i Bitwarden password manager sa profilima za svakog clana. Jos moram naci dobar nacin za njegov backup, sada to radim rucnom jednom mjesecno u vidu exportanog .json fajla.
Bitne stvari sa NAS-a su backupirane na lokalni USB disk jednom dnevno. Ako nesto treba vratiti, to je prva stanica.
Isto to je jos jednom backupirano preko rsynca na udaljeni disk (rpi+usb disk).
Isto to se jos jednom svaku vecer backupira na Backblaze cloud.
I pored svega toga, Google one radi onaj famozni backup svakog moba (iako se ne uzdam previse na taj backup).
Sve network+server related je na UPS-u (kuc kuc kuc).
Valjda nisam nesto zaboravio