Igram se malo sa TR-004 (
https://www.qnap.com/en/product/tr-004), dugo sam ga imao na nišanu ali recenzije, kao i ova iznad za TS-1655, nisu baš detaljne, često izgledaju samo kao prepisane specifikacije, bez praktičnih primjera, pa na kraju nije bilo druge nego provjeriti to iz prve ruke

.
Za početak, TR-004 je 4-bay DAS (USB 3.0), ali budući da može biti i proširenje za NAS, još spada u temu, posebno tko ima Qnap NAS.
Tražio sam nešto što bi bilo multipraktik, i DAS za offline storage i proširenje za NAS kad mi treba, relativno prenosivo, da vidi i single i diskove u RAIDu i podržava razne file sisteme.
Budući da ima svoj hw.RAID kontroler može se DIP switchevima prebaciti u single, neki RAID (0/1/5/10) ili ga ostaviti u "software controlled" što je puno fleksibilnije.
Da ne pišem romane, samo par stvari što su meni bile nejasne iz svih pročitanih službenih opisa i recenzija kao i sa njihovog foruma.
- mogu se kreirati i dvije RAID1 grupe (iako na forumu u par postova tvrde samo jedna a i sam softver (manager za Win ili OS NASa) u nekim situacijama upozorava na to)
- te RAID1 grupe (parovi diskova) se mogu izmjenjivati a da i dalje sve radi, konkretno, 3 para diskova (6 kom) se mogu rotirati i kad se neki par vrati opet će ga prepoznati, bez gubitka ili rebuildanja polja
- ne radi kombinacija 1 par (RAID1) + 1 ili 2 single diska, tada ne vidi single diskove (ni kao DAS ni kad se spoji na NAS kao External storage).
- zgodna stvar za Windows okruženje je da diskovi (single ili RAID1) mogu biti formatirani u NTFSu i to radi normalno (r/w) i kao DAS priključen USBom na PC i kao External storage priključen na NAS pa pokriva više mogućih scenarija upotrebe.
Sve navedeno vrijedi za "DAS mode", kao "NAS expansion" se nešto od toga gubi ali i dobija mogućnost kreiranja StoragePool-ova, snapshota itd., kao da je rijeći o internim diskovima u NASu.
Eto, ako je još netko u nedoumlju, možda pomogne.