Složio DIY NAS za Xpenology.
Intel i3 13100T
Asrock B660M-itx
32GB DDR4 3200Mhz
2 x 8TB IronWolf HDD
1 x 8200pro 512GB nvme kao read only cache
rabljeno staro kućište
Sve osim nvme i kućišta je novo. Nvme mi ostao od kada sam uzeo 2TB nvme nekorišten pa sam ga ubacio u NAS. Bolje nego da stoji u ladici iako je vjerojatno nepotreban u NAS-u.
Krenio u Xpenology instalaciju preko jednog tutoriala, pa zapelo odmah na početku pošto nemam dodatni monitor nego bi morao prebacivati stalno sa računala. Onda vidio da postoji
https://github.com/fbelavenuto/arpl
Samo se sprži image na USB, stavi se u NAS, boota i sve radite sa glavnog računala preko mreže. Milina.
Imam sada DS216+II i ovaj DIY NAS, razlika u brzini sučelja, instalacija, upravljanja je nebo i zemlja. Ako mi se bude dalo, danas ga poštimam pa će vjerojatno postati glavni NAS, a stari će služiti za kamere i backup podataka sa ovoga.
Ima li netko preporuku kako se osigurati u slučaju da nešto pukne, tipa USB sa kojeg se boota. Da li je najbolje sada kopirati sve podatke sa toga USB-a ili ga nekako klonirati? Zapisati serijski broj itd.? Nisam nikada koristio Xpenology, ako ima iskusnijih da daje neke preporuke.
Također, ima li netko ideju kako imati iste SSL certifikate za domenu na oba NAS-a? Koristim DDNS na svoju domenu, ali nisam siguran kako sada uskladiti oba NAS-a da korisite isti.