Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.03.2023., 19:01   #66405
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
CO2.

Moj neki stavovi o CO2.

NEDVOJBENO postoji korelacija između CO2 i zagrijavanja. Vidi se iz leda kroz povijest zemlje gje je nedvojbena veza između temperature zemlje i CO2 u atmosferi. Lagano je dokazivo i labaratorijski.

Činjenica je (iz leda) da je CO2 u zemljinoj atmosferi bilo i više nego dana...pa eto života ima.

CO2 je neotrovan plin....kojeg proizvodiš kad dišeš.
CO2 je plin koji je potreban za život (ne u velikim količinama)
Postoje razni jednostavniji i kompliciraniji mehanizmi koji taj CO2 miču iz atmosfere (vidljivo iz leda, bilo ga više pa manje).

Neki od mehanizama su voda u zraku (oksid nemetala+voda =kiselina), fotosinteza. Ne razumiju se dobro mehanizmi koji utječu na micanje CO2 iz atmosfere. Postoje teorije da će se prirodno balansirati višak. Primjer više CO2 više zagrijavanja, više kiše brža eliminacija iz atmosfere....al povećava kiselost...nedovoljno se razumiju mehanizmi
Isto s algama koje ga miču, toplije, više algi....nedovoljno razumijemo procese

Mislim da je s CO2 sve prenapuhano. Ak gledaš objektivno, i da se digne razina mora, da naj. su oni otočići u pacifiku, gradovi uz obalu. Al isto tak, oni koji su na sjeveru odnosno di je hladnije će vjerojatno profitirati od toplije klime. Ne razumiju se baš dobro ti mehanizmi, može svašta bit.

Oničešćenje zraka partikulatima je problem https://www.who.int/news-room/fact-s...ion-and-health
procjena je oko 7 milijuna ljudi godišnje rikne od toga.

ICE ima znatan doprinos u tome (većinom dizel, od ICE), ima ogroman udio i proizvodnja energije.
Koliki je udio vozila u tim smrtima, ne znam, čitao sam negdje oko 300k (ili 5%)
Nije isto ak pališ gorivo u autu i koristiš struju iz elektrane koja je dobivena od prljavog goriva, al to ide višlje u atmosferu (uglavnom).
markecSMB je offline   Reply With Quote