Tema: Automobili
View Single Post
Staro 11.03.2023., 14:18   #66397
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
O cemu ti? Uz sve silne katalizatore i filtere, smanjene potrosnje u odnosu na aute prije 20 godina ti sad nasao brinut o ljudima u gradovima? Evo, ja zivim u centru Zagreba i ne mogu reci da sam primjetio da je zrak nesto previse zagadjen... Ti ozbiljno nikad nisi vidio TAM kamione u svom zivotu, jelda? TO zagadjuje, moderni dizel ne zagadjuje nista posebno...

Sto se tice ugljena i mazuta... Eno, odi do Rijeke, krenuli su reaktivirati TE Urinj koja radi na mazut... https://www.novilist.hr/novosti/hrva...vili-i-gorivo/ Ne znam da li znas koliko je to blizu Rijeke... Onako, 15 minuta autom od centra Rijeke ima 350MW termoelektranu na jako ekoloski mazut... Glavno da ce se ekipa furati na elektrikus pizd*arije...

Koliko je meni poznato, gradski busevi u velegradovima po Europi voze na plin, tako da pricas bedastoce... U Italiji imas vozni park od milijun i pol buseva na plin, Njemacka se dobrano prebacivala na plin prije pocetka sukoba u Ukrajini... Sad se, zamisli, moraju vracati na dizlo jer je plin preskup... A ako si mislio da je struja jeftina i da ce bit jeftina, zaboravi, elektrana u Europi nema dovoljno za sve potrebe... Eto, cak su i Svicarci tokom zime zabranili punjenje EV-ova...

Ceka nas velika kriza energenata svih vrsta i oblika, tako da mozes komotno zaboravit EV... Bit ces sretan ako ces se uopce moc odvest negdje autom... Mad Max scenarij...
O čem ti pričaš. Da noviji dizeli imaju katalizatore, i DPF i naravno da manje onečišćuju od starih. I to je sve super priča par godina dok se to ne počne štopat. Dit i živiš? Nisi čuo za silne probleme s DPF?
Za razliku od benzinaca dizelaši imaju problem s česticama čađe, većim NOx i predstqavljaju veliki zdravstveni rizik u gradovima. Guglaj, nisam to ja izmislio. Znam da je meni odvratno po zagrebačkim gužvama vozit od krntija uvezenih iz njemačke.

Struje u europi ima dovoljno, potrošnja raste i proizvodnja raste. Nema nikakvih blackouta (zadnji veći je bio zbog prorade zaštite u osjeku).

Taj urinj nikad ne radi, imam tamo u Pavekima familiju, znam se odmah do TE kupat. Tamo sam praktički odrastao.
markecSMB je offline   Reply With Quote