Evo daljnji razvoj situacije:
Obzirom na stanje sa biosima i da sam asrock kaže da ne preporuča bios ( a nema drugi) za procesore 1 i 2 generacije, odlučio sam kupiti novi cpu. Originalni plan je bio gurati još neko vrijeme sa 1600, pa poslije preći na 5xxx seriju. Zato sam i išao na B450 chipset jer podržava oboje.
Odem u Links i kupim 5600X i računam riješio sam probleme.
Kad sam ga spojio, još gora situacija. Samo se resetira u nedogled. Upali samo kad je jedan modul memorije na ploči. Skidanje baterije, clear cmos, ništa ne pomaže.
Zaključujem da je defektna ploča. Odnio u Links sa namjerom da zamijenim i uzmem Asus B550. Dakle, išao bih na B550 čipset i doplatio razliku kad već imam novi proc. Ploča i kutija je u stanju novog. Ništa nisam parao ni otvarao. Međutim, radnik u linksu ne želi zamijeniti i kaže da mora poštivati proceduru. Slati ploču i čekati odobrenje. "Bad luck" reklo bi se. Mislio sam, dat će mi drugu kad već ništa nije otvoreno ni oštećeno. Kupljena je prije par dana. Nije sad da sam je koristio, pa se pokvarila.
Osjećam se glupo. Kupio u istom dućanu novu ploču, ram i procesor i sad moram čekati reklamaciju bez da sam išta koristio normalno.