View Single Post
Staro 28.02.2023., 15:54   #87
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Prvo, ne vrijeđam.
Drugo, uzeo sam Jasenovac kao primjer, jer ga znam...

Ali kad si se već našao prozvanim, onda ovako...

Imam i kuću dolje, pa okvirno znam koliko vrijedi, tj. ne vrijedi.

Ta kuća je samo trošak, nikakve koristi od nje. NIKAKVE. Plaćaš osnovne komunikalije, kuća propada, pucaju temelji, dvorište sve više uništeno, stari orah temelje kuće lagano pomiče itd.

Idem dolje jednom godišnje ako i toliko, odem upaliti svijeće na groblje i to je to.

Kad sam bio klinac, dolje je bilo lijepo s djedom provoditi dane, pecati, roštiljati, voziti bicikl itd.

Danas, pitaš moje starce, radije bi dali besplatno nekome to kuću, samo da ju uzme. (Nije stvar baš tako jednostavna, no bilo bi dobro da je).

Uglavnom, Jasenovac kao primjer, meni je Jasenovac jako drag, nemam ništa protiv njega, nego eto, lokacijski i vremenski, dobra analogija na investicije.
Nisam se našao prozvanim, nego si nerealan. Obrazložit ću dolje.
Ulaganje u nekretninu je fizičko, imaš povrat sredstava, možeš je osigurati, itd. Ulaganje u kripto je ulaganje u vjetar. Vjetar koji može nešto donest, može puno, a možda si bacio sve u vjetar. Vrlo jednostavna i egzaktna matematika potkrijepljena statističkim podacima (ja sam ekonomist)

Citiraj:
Jel bolja ili gora investicija od kripto-a, neću ulaziti jer ne ulažem nešto previše, no radije bi podrapao (kako je rekao onaj poznati amer: Hookers and Cocaine)10k EUR nego kupio kuću u Jasenovcu.

Tebe dolje veže emotivni dio, to je tvoj kraj, razumijem te. No gledaj to s stajališta da netko iz ZG kupi dolje kuću i zove to investicijom... Kako?
Vrlo jednostavno opet - nekretninu ne kupuješ ko dionice da imaš dividendu od nje (u stvari i to je moguće ako je daš u rentu), nego dugoročno gledano, ili ti treba iz nekog razloga (kao mojim novopečenim susjedima lovcima iz zagorja), ili čekaš rast cijena da je prodaš.

Citiraj:
Imam kuću i u jednom od manjih gradova u VŽ županiji, na sjeveru Hrvatske, pa to isto tako ne smatram nekom prevelikom investicijom (nema ljudi, nema posla, mladi odlaze), no kudikamo je bolja investicija od Jasenovaca. Kuću prodam sutra za 50-60k EUR.
Neusporedivo je uopće ići u ikakvu komparaciju nekretnine sa ratom zahvaćenog područja, u nekretnine koje nisu imale veze s ratom, koje su iz bogatijeg područja i bližeg zapadu.

Citiraj:
Ali, otišli smo previše off-topic.
Sorry ako si se nazvao prozvanim, nije mi to bila ni namjera ni cilj. Jasenovac ima posebno mjesto u mom srcu.
Samo, kažem, šteta, lijep kraj, no mladih nema, posla nema.
Ima mladih, ja ne spadam u mlade, ali doselilo se dosta ljudi, što povratnika, što nasljednika, što ekipe koja je u bescijenje od općine dobila kuće ovdje, problem je ekonomske prirode što nema previše posla, i ono što ima, hdz zna....
A i rekoh već, nisam prozvan, ja se teritorijalno ne vežem ni za šta, boli me kifla jednostavno, niti sam 'pravi' jasenovčan, ja sam više povratnik na pradjedovinu. Nego me više živciraju komentari ekipe koja živi stotine kilometara daleko, nema pojma kako se ovdje živi i zašto je tako. No to nije tema, nego profulan napis da je nekretnina ovdje loša investicija, au contraire....

Citiraj:
A i ona zgrada tamo gdje je trgovina (Mlin i pekare sada), je stara barem 50 godina.
Ona zgrada gdje je pošta, isto barem 40-50.
Zgrade općine i pošte su jedne od rijetkih koje su kako tako preživjele rat, tj uspjele su se obnovit bez rušenja. Kako nisi vidio novu zgradu di su smjestili spomen dom hrv. braniteljima (no comment na ovo, tj na investiranje novaca (koliko se sjećam 2mil. kn)u ovo kraj svih problema koje imamo ovdje), ili novu stambenu zgradu do nje u koju će se useliti mlade obitelji sa neriješenim stambenim pitanjima. A te dvije su samo 30ak metara dalje od općine i pošte, koje ni nisu tema, nego nekretnina u jasenovcu.