View Single Post
Staro 23.02.2023., 22:23   #1
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Napajanje za grijanje zice

Dakle trebam malo savjeta.

Pravim CNC stroj koji reze zicom stiropor, u bivsoj firmi smo imali stroj, slozio ga neki djeda koji je imao doticaj s CNC-ovima prije i odradio doslovno kao prije 20 godina (rucno tokarene spindle i kontrola pokreta preko sajli, nikakvi servo motori, vec je sve sipka i rucno pravljeni klizaci s nekakvim mikro tockicima), stroj je bio spor ali radio solidno, sustav kontrole temperature je bio lose slozen, razlog je sto nisi mogao pustiti vise od 2A kroz zicu a Voltaža je bila zakljucana. Nezelim se dovest u tu problematiku pa trazim neko otvorenije rijesenje.

Znaci zica ce biti duga oko 1m i potrebna snaga, nakon racunanja je:
24V - 2,75A
To su vrijednosti kad je sve idealno. Odlucio bih se za ovakav strojcic "Laboratorijski izvor 30V 5A UTP3315TFL-II"
Ono sto me zanima a znalo mi se događati, stiropor nebude jednako tvrd na svim dijelovima, i zica uleti u tvrdi dio i naravno izgubi "snagu" u tom trenutku nemam na zici dovoljno snage i zica vise gura predmete nego sto "reže/topi" jel mu fali struje, po mojem razmisljanju bi u toj situaciji napajanje trebalo skuziti da je "pad" napona jel vise topline prelazi na stiropor, dali bi ovo kvalitetnije napajanje to moglo osjetiti, tj. dali se to moze primjetiti na neki nacin kroz mjerenje. Osim da mjerim temperaturu same zice.

Druga opcija koju sam gledao "Digital Control Module 5A 80W Constant Voltage Current Programmable Power Supply Module Adjustable Voltage Regulator DataStorage"
Svida mi se opcija spremanja podataka i ima opciju grafa (mada koliko je kod kineza to tocno) ali duplo manji output u odnosu na Uni od gore, i moram uzeti dodatno napajanje .
Link

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna
fre@k je offline   Reply With Quote