View Single Post
Staro 23.02.2023., 11:50   #1183
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor DoxyTheCroat Pregled postova
Lokalna samouprava živi od mrvica (niti 10% dok se sve pozbroji završi u JLS blagajni, 90% država/agencije/firme od državnog značaja), za 10% love dužna je financirati 90% stvari ...
Onda treba drugačije raspodijeliti prihode države, dok god postoji nešto kao "Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa" (ne, nije iz Alana Forda) ima razloga za kritiku a propitkivati racionalnost države treba uvijek, to je naš novac.

Izdvojio si korisne uloge JLS, ok, dapače, pohvala ljudima koji savjesno i profesionalno rade te poslove, ali kad vidim nekog polupismenog načelnika kako si kupuje službeni auto za 100k € ili plaća račune u bordelu ... da mi o takvima ovisi koliko ću poreza morati platiti iduću godinu, ne dolazi u obzir. Plaćamo već dosta poreza, od skoro najvećeg PDVa u EU, trošarina, velikih doprinosa i poreza na dohodak, hrpe parafiskalnih nameta pa ne treba posebno isticati svaku od tih usluga, valjda smijemo očekivati i nešto zauzvrat. Možemo malo diskutirati i o obimu posla, normama i efikasnosti javnih službi, ali da ne idem previše u offtopic, samo kratko ... sry, ali pola tih službenika ne bi preživjelo tjedan dana u privatnoj firmi.
Ja na to mogu dodati svoje iskustvo da nakon 25+ godina plaćanja KNa još nemamo kanalizaciju, odvodnju i javnu rasvjetu, ali srećom imam normalne susjede pa smo to sve riješili sami, o svom trošku. Da ne širim sad priču na povijest, stariji vjerojatno znaju da su njihovi roditelji, bake i djedovi, prisilno odvajali od plaće za stanogradnju a ako nisu bili podobni, nisu dobili ništa nego su morali sami izgraditi ili kupiti svoj stan.

Na kraju, ovo što si naveo primjer zloupotrebe dodjele zemljišta, tu se opet vraćamo na loše zakone i pravosuđe ... bez toga se ništa ne može dosljedno provesti i promijeniti na bolje.
Već sam napisao, da imamo pravosuđe, profunkcioniralo bi i tržište iznajmljivanja a ne da i dalje imamo drame i najmodavaca i najmoprimaca.

Citiraj:
Autor Igorr Pregled postova
To sve spada pod pitanja koja se trebaju odgovoriti i generalno naći dobar način za implementaciju zakona.
Zato sam i rekao da nisam za to da se uvede navrat nanos, nego treba (za promjenu) napisati smislen zakon.
Da, zato i treba više raspravljati o tome, sagledati malo širu sliku.
Ja reagiram kad pročitam paušalne izjave da treba uvesti PNN, bez obrazloženja i argumenata, samo jer to moderno zvuči i to imaju razvijene zemlje, kao da je to čudotvorni lijek za sve ... liječi rak, uklanja čukljeve, kažnjava lopove, sve što treba.
Možda mlađi još ne razmišljaju o tome, ali u starijoj dobi više neće moći zarađivati kao danas pa nije baš ugodno da ti netko može jednostavnim potezom pera uzeti novac koji si štedio za stare dane. Na koncu, upravo zbog te pravne nesigurnosti bježe i investitori.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote