Ja sam poceo uciti Linux iz potrebe. Htio sam torrent box jer sam imao coax flat internet a jedina mashina koja mi je bila na raspolaganju je bila neka P2 kutija sa 192M RAM-a. Ako se dobro sjecam, bilo je to ipak prije vise od desetljeca. Mislim da je Windows 2000 je bio kandidat ali sam onda otkrio Debian i sve cari komandne linije. Ukratko nakon toga sam i desktop prebacio na Linux. Prva distra Mint Maya.
Najveci faktor, za mene, je bio sto je meni to sve bilo super cool, zabavno i korisno. Nakon sto sam shvatio da ti ne treba serverska mashina sa Xeonom i ECC memorijom da bi imao server, da ti ne treba skupa mrezna oprema i skupi softver/licence nego recimo pfSense/m0n0wall da bi imao router, da ti ne treba RAID kontroler nego moze i soft mdadm za recimo potrebe NAS-a, da ti ne treba licencirani Hypervisor nego da je qemu+kvm ista stvar... bilo mi je jos vise cool. Sve to, i jos besplatno, samo trebas sloziti.
Ne znam koliko ces nauciti Linuxa niti koliko stvarno trebas znati Linuxa za web developement. Vjerojatno ne previse. Tako da ako zelis biti web dev, koncentriraj se na to. Jer ako ti Linux nema cool faktor onda te nece previse zanimati a web developement je prakticki platform agnostic sto se dev strane tice.
Ono sto sigurno znam je da ti znanje Linuxa otvara mnoga druga vrata, pogotovo danas kad i Microsoft prelazi na Linux