View Single Post
Staro 14.02.2023., 08:01   #3
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Par pitanja
- Archer VR2100 - njega već imaš ili ?
- Da li trebaš još išta u svojoj mreži osim VLAN-a za MaxTV ? Ostatak je samo jedan subnet, bez ikakvih ograničenja vezano za brzinu, pristup, itd ?
- Da li imaš mogućnost / želju na svakom katu imati više AP-ova ili samo jedan ?

Neke moje opservacije (dosta subjektivne, nakon godina istog mindset-a ):

- Ja bih za glavni router stavio ipak nešto "routerskije". Ovaj TPLink mi se nekako ne uklapa u priču koja uključuje gigabitni internet i daljnu priču oko cijele mreže. Danas-sutra, ako budeš dobio 1Gbit+ vezu (a vjerovatno hoćeš) onda ćeš željeti nešto drugačije (jači procesor, SFP+ portove, multigigabit RJ45 portove, itd.). Imaš CAT7 kablove provučene kroz cijelu kuću, 10Gbit mreža preko njih ide bez problema. Danas te stvari više uopće nisu skupe. Radije uložiti u njega nego u neke šminkerske AP-ove.
- S obzirom na izgled mreže, ja bih zaboravio klasični WiFi mesh (da se AP-ovi međusobno spajaju preko WiFi-a i tako oduzimaju wireless bandwidth). Imaš provučene kablove, piči sve preko njih, i to je mesh.
- Osobno preferiram više APova na jednom većem prostoru nego samo jedan (ma kako god "jak" bio").
- Za "statične" uređaje (tipa klime, bijela tehnika, video nadzor, sve ostalo što je konstantno spojeno na WiFi) - poseban SSID na AP-ovima, možebitno i poseban subnet (ako im ne trebaš pristupati lokalno).
- Za ostale WiFi uređaje (mobiteli, laptopi) - jedan SSID na svim AP-ovima.