Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 05.02.2023., 21:54   #167
Trekkie4
Guest
 
Postovi: n/a
Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
OK, a ako igla bude "preskakala" uvijek može staviti cent-dva na headshell - tako sam ja radio kod staarog RIZ low class tramafona kad sam bio mlad
Nadam se kolega da se šališ ... ljudi, ovo je veliki "NE".

Da - taj "trik" su radili i moji starci kad su bili mlađi, studenti ... i onda su se čudili kad im je ploča počela krčati i šumiti. Ako igla preskače onda postoji nekakav ozbiljniji problem. Ili gramofon ima problem sa geometrijom ruke & zvučnice, ili je igla krajnje potrošena (i treba je hitno promijeniti). Naravno, ovo vrijedi samo u slučaju da gramofon preskače na SVIM pločama jednako, jer je u protivnom moguće da je do same ploče ... recimo da je podrapana ili jednostavno prljava.

Inače, svaka gramofonska zvučnica ima svoj zadani "tracking force" odnosno gaznu silu. Obično je to raspon - recimo, između 1.5g & 2.5g za većinu Audio Technica zvučnica, sa time da je 2.00 preporučeno kao zlatna sredina. Dok AT-3600L (koja dolazi na LP60) treba malo teže - između 2.5g & 4.5g, sa standardnom gaznom silom od 3.5g na koju je LP60 tvornički podešen (i ovo nije moguće promijeniti)

Bilo što teže od navedenog maksimuma i bude oštetilo iglu i ploču, ali isto vrijedi i za lakše ... ljudi obično misle da lakša gazna sila kao ne bude trošila toliko ploču poput recimo preporučenih 3.5 pa je recimo smanje na 1.5g ... što je velika pogreška! Ako je sila prelagana, vrh igle bude udarao u bočne stijene zvučnih brazdi čime bude došlo do ping-pong efekta gdje se dijamant bude odbijao od jedne strane na drugu i natrag, čime dolazi do nepovratne štete same ploče. Stoga, uvijek podesite gramofon onako kako proizvođač igle i/ili zvučnice kaže. Ako piše 1.25g, onda je 1.25g ... a ako piše 3.5 onda 3.5 - i molim bez novčića osim ako ne želite uništiti svoju glazbenu kolekciju.

Inače, kad smo već kod teme gazne sile ... možda neki od vas nisu znali ali sferna igla manje "troši" ploču od one eliptične. Razlog tome je oblik dijamanta, eliptični vrh se bude zabadao u daleko više izbočina i udubina (što je zapravo i poanta eliptične igle, bolje reprodukcija ploče sa više detalja) ali ovo bude napravilo veću štetu - odnosno više potrošilo ploču od recimo sferne igle koja je potpuno okrugla poput lopte. Ovo nije znanstveno potvrđeno i nema neke matematičke formule koja bi to mogla izračunati, ali smatra se da sferna igla na 3.50 grama gazne sile radi okvirno jednaku "štetu" na ploči kao i eliptična igla na 2.00 grama.
  Reply With Quote