View Single Post
Staro 30.01.2023., 17:20   #900
Trekkie4
Guest

Nostalgija ide dalje...

Ovaj put sam krenuo sa Harry Potter serijom, i završio najprije Kamen Mudraca

...zatim Odaju Tajni:

...a trenutno "haram" Azkabanom

Inače nisam sve do prije par godina igrao (i odigrao) "Odaju Tajni", nekako sam je onda preskočio i išao direktno sa Kamena na Azkaban, tako da mi je iskustvo sa Azkabanom daleko sentimentalnije i toplije "oko srca" nego drugi nastavak. Iako sad kad gledam u natrag vidim očite tragove druge igre u Azkabanu i njezin utjecaj na evoluciju mehanike i čarolija koje Harry može koristiti.

Vezano uz mehaniku i čarolije, prva igra (Kamen Mudraca) mi je bio i ostao razočarenje. Igra kao da uopće nije pratila knjigu ili film, a i IGN koji je onda recenzirao igru početkom 2000-ih je rekao da u igru nije uloženo truda i da se čini kao da su svi novci potrošeni isključivo i samo na licensiranje odnosno autorska prava.

I sa ovime se potpuno slažem, igra je nered. Počevši od činjenice da grah kojeg igrač skuplja tijekom cijele igre zaparavo nema nikakvu vrijednost ili svrhu (osim tu i tamo zamijeniti za sličicu) pa do toga da je freeroaming dvorcem nemoguć, i da se po Hogwarts-u može hodati samo tijekom priče odnosno aktualnog zadatka. Nakon toga game over - a sama igra počinje i završava bez ikakve animacije (cutscenea), nego imamo pričanje priče kroz slike kao iz slikovnice.

Ako ovome pridodamo činjenicu da su modeli katastrofalno napravljeni (i da su animacije, pokreti u potponosti neprirodni), dijalog previše dramatiziran i da sve u svemu "priča ne drži vodu" dobijemo ovo što imamo. Da, znam ... sad mi netko bude napisao kako je ovo 2001. godina i kako onda nije moglo bolje, ali ovo nije istina ... zar ne? Deus Ex koji je TAKOĐER rađen u istom engine-u (Unreal Engine prve generacije) je bio puno kompleksniji i bolji po gotovo svemu, a ako ovo nije dovoljno dobar argument onda treba napomenuti da je nastavak Pottera (Odaja Tajni) isto tako rađena na istoj platformi, a čak su reciklirali i dosta materijala iz prve igre. Međutim, "Odaja Tajni" djeluje puno bolje, složenije i zanimljivije. Sa boljim modelima, boljom "glumom" i pričom, ali i novim karakteristikama poput freeroaming-a po dvorcu i gomilom sadržaja (kao i sustavom "trgovanja" ... što sad daje smisao grahu i za razliku od prvog nastavka motivira igrača da ga sakupi što više)

Dok je "Azkaban" remek djelo ako se mene osobno pita. Jasno se vide utjecaji prve i druge igre, uzeli su ono najbolje i najzanimljivije iz obje igre i integrirali ih u potpuno novu, svježu atmosferu. Ovaj put koristeći Unreal Engine druge generacije, što je "otvorilo put" i čarobnim efektima poput dinamičnog osvjetljenja i ostalih efekata koje prethodne igre nisu imale. Također su usavršili cijeli mehanizam trgovanja i kupovanja sličica, povećali freeroaming do samih granica i omogućili da se igra sa sva tri lika paralelno (Ron, Hermiona & Harry), umjesto da sva pozornost i fokus pada isključivo na Harry-a, što baš i ne "drži vodu" jer Potter nije jedini glavni lik u knjizi i na filmu.

Moram priznati, nakon "Azkabana" gubim trag sa HP igrama. Kupio sam "Plameni Pehar" i sjećam se da sam ga entuzijastično probao, samo da bih se razočarao. Koliko me pamćenje služi igra je zadržala stare principe iz vremena 1., 2., i 3. igre ali su se okrenuli samome filmu i knjigama, te je zbog toga sve postalo nekako mračno i tamno. Stoga, takav filmski pristup nikako ne ide pod ruku sa veselim "skakutanjem" uokolo i sakupljanjem graha baš kao i u prethodnim igrama, pa sam odustao još na samome početku. Red Feniksa sam vidio, mislim da sam ga čak i probao ali ga također nisam odigrao i tu sam definitivno odustao. Znam da je bilo još naslova, i znam da su pratili priču sve do samog kraja ali koliko sam čuo nisu baš nešto na cijeni i smatraju se potpunim promašajem.

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 30.01.2023. u 17:33.
  Reply With Quote