Citiraj:
Autor dzajko
Uzeo dodatne felge za zimske gume, na njima Continental ts850, stare 8 god (dot 2014), dali je za upotrebu ili za u smece?
|
Ja sam ove zime zamjenio Continental TS860, dot 2017, kupio ih nove pred zimu 2017/2018. Imale su jos fest ripne, a nisu bile niti ispucale. Skladistene maximalno "by the book", cijelo vrijeme bile na svojim dediciranim felgama, prije skladistenja u proljece uvijek temeljito ociscene (i felge i gume), spremane na onaj stalak gdje se niti ne dodiruju.
Vjerovao sam da ce bez problema odraditi i ovu zimu, ali onih x hladnih dana sa "slinom" po cesti u krajem 11./pocetkom 12. mjeseca gume su bile katastrofa za voziti.
Zena ujutro vozi malog u skolu, kukala mi da joj se par puta auto zanio/proklizao kada je skretala bocno u ulice. ABS i TC radili prekovremeno.
Jedan dan uzeo auto (inace bas i ne vozim puno jer od 02/2022 radim iskljucivo od kuce) da ga odvezem na benzinsku i natocim, svaki imalo ozbiljniji pritisak na gas gume proklizu i prednji kraj zaplese.
Auto je bas bio naporan za voziti, cijelo vrijeme onako nekako u grcu, isto mi se i zena zalila da je sva napeta i zgrcena kad vozi taj auto.
Nakon toga se fino odvezao kod vulkanizera, rekoh daj 4 nove zimske gume i sada se vozim na novim Michelin Alpin 6

Naravno, to je sad potpuno druga prica, nema proklizavanja, paljenja ABS/TC i sl. i fino opusteno i bez grca se vozi auto.
Bio sam uvjeren da ce Continentalke bez problema odraditi i ovu zimu, ali nakon sto sam vidio kako se ponasaju na hladnoj i onako slinavijoj cesti i nakon sto mi se zena par puta pozalila na klizanje nisam htio riskirati. Ipak se u autu voze moja zena i dijete...
Eto moje iskustvo sa 6. sezonom Continental TS860 koja je fakat bila ispravno skladistena i koristena. Nekako sam poprilicno skeptican prema 8-9 godina starim TS850 i jos k tome ispucalim.