View Single Post
Staro 23.01.2023., 20:36   #28
dragunovx
Premium
Moj komp

dragunovx's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Poz.

Evo ja sam kuću građenu 1980, koja je imala dimenzionirane radijatore tada bez ikakve fasade prebacio na toplinsku pumpu. Prije toga odradio krov, fasadu (15cm) i stolariju. Kuca je oko 180 m2.
Kad se stavi izolacija na takvu građevinu, onda se može grijati i na radijatore malom temperaturom, posto su predimenzionirani jel su toplinski gubitci sada puno manji. Morao sam preraditi i dio električne instalacije pošto nisam imao izvod za napojiti ovakav uređaj.
Uređaj je voda/zrak, tako da nemam freonsku vezu prema kući, nego je voda, tako da praktički od pumpe ide sve vodoinstalaterski.
Grijem na oko 21.5C cijelu kucu, toplinska je 13kW, od kraja 11mj. nikad nije radila jace od 60%.
Super bitne stvari kod postavljanja toplinske su po mom mišljenju:
- obavezno buffer/pufer, min. 150 lit, puno joj pomaže pri defrostiranju, i samim time sto ima rezervar topline pumpa bolje radi, manje i rjeđe se pali.
- obavezno vanjski osjetnik temperature (vanjski termostat), pa kad je vani 14 C, da ne grije vodu u spremniku i dalje na 50 C, nego sustav ima krivulju i prilagođava temperaturu u spremniku prema vanjskoj, dosta se stedi tako, npr. pri 14 C vani, spremnik bude na 35 C.
- obavezno frkventno upravljani kompresor, inace je bucno jel mora uvijek raditi na 100%, moja je recimo jedna od najtiših na tržištu.
- ako imate prostora odvojiti buffer i PTV u posebne spremnike, jeftinije je nego kombinirani, ali zauzima mjesta
- obavezno paziti na drenažu, pri defrostu zna izbaciti do 8-12 litara vode, to nekud mora otići, ljudi na to nepaze pa im onda bude smrzavanja odvoda i takve greske
Ja sam ostavio spojen paralelno i plinski bojler kojeg mogu na ventile upaliti i ugasiti da grije, tako da sam siguran i kad dođe -20C gdje je ova moja pumpa totalno neefikasna.
Financijski ovo meni i nije neka pretjerana ušteda (to nije bio ni razlog ugradnje), plaćam struju koliko sam plaćao ili bi plaćao i plin, ali je razlika u korištenoj energiji bar 2 puta u kWh.
Evo ja sam do sada od 1.1. potrošio 655 kWh (448 VT, 207 NT), od toga je oko 80 kWh kućna struja, ostalo je grijanje i PTV.
U nastavku slike:
https://www.dropbox.com/sh/sg5hgjpxd...7a_5p_p1a?dl=0

Sent from my DN2103 using Tapatalk
dragunovx je offline   Reply With Quote