View Single Post
Staro 23.01.2023., 10:34   #23
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Doduse imam toplu vodu preko tog bojlera koji je na katu iznad i toploj vodi treba minuta-dvije da dodje do dolje. Ako nafrljim bojler da radi na max, i ako imas i vodu preko njega, pozdravi se s niskim racunima plina ili ako imas vanjski rezervar ode jako brzo.
Ovo smo i mi imali problem kad smo se uselili u kuću, voda je trebala 2 minute da bude topla u kupaoni na katu.
Međutim u našem slučaju je krepala cirkulacijska pumpa kraj bojlera. Majstor mi rekel da nova pumpa s rukama košta oko 2000 kuna.

E sad, nakon kaj mi je dal početnu točku da istražujem, na kraju sam kupil rabljenu pumpu za 400kn i sam ju zamijenil i evo, 3 mjeseca radi bez problema, topla voda cirkulira po cijevima tak da toplu vodu imam na katu za manje od 10 sekundi. A bojler je u garaži.

U pitanju je ovakva pumpa (verzija bez ekrana)
https://wilo.com/hr/hr/Wilo-pumpe-i-...lo-star-z-nova

Stara je trošila 22W, nova troši 4,5W. Spojil sam ju na timer tak da se gasi nakon 1 ujutro i pali se u 6.

Nego, kaj se DT-a tiče, neki dugoročniji plan (za 6-7 godina) bi delali solare i podno grijanje sa DT. E sad, s obzirom da je kuća napravljena sa centralnim grijanjem na radijatore na umu, kolko je to velik pothvat ugradit podno grijanje za visoku prizemnicu od 120-ak kvadrata? To bi značilo komplet trganje podova svugdje i provlačenje cijevi, s tim da npr nisam ziher kak je napravljena deka i jel bi se uopće moglo ugraditi podno...

Druga stvar, postoje DT koje mogu grijat radijatore, kolko je to onda zapravo isplativo (jer bi DT opet morala dizat temp na 60 stupnjeva, pretpostavljam da su tu gro gubi efikasnost)?

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Zadnje izmijenjeno od: Mario92. 23.01.2023. u 10:46.
Mario92 je offline   Reply With Quote