ne kupuje se bojler za broj etaža, nego trebaš znati gubitke objekta da bi mogao ispravno odabrati bojler, a onda i odrediti snagu radijatora, odnosno dužinu i razmak cijevi podnog grijanja.
ako već ideš u cijelu tu investiciju, mislim da nemaš što razmišljati i slušati kojekakve odokativne metode, nego se raspitaj da ti netko stručan napravi projekt grijanja. tu se u obzir uzima sve što je bitno da bi se dobila precizna fizika objekta, odnosno toplinski gubitci. platio sam to 200e prije 4 godine, nije ni danas puno skuplje, a to ti se vrati odmah čim grijanje bude postavljeno jer nisi kupio nepotrebnu skalameriju niti su majstori postavili sve na svoju ruku. o dugoročnoj uštedi nakon svake sezone grijanja ne treba ni govoriti jer optimalan sustav za svaki pojedini objekt je samo jedan, a sve ostalo su pokušaji i pogreške. nažalost većina ljudi se sprda s tim strojarskim projektom, odnosno kažu da je to bacanje novaca, al onda nešto ne radi kako treba pa potroše još x puta više para jer su u startu bili pametni.
moj majstor je dobio projekt isprintan na A3 stranici, uzeo je cijevi u ruke i postavljao kako mu je na papiru bilo nacrtano.
u cijeloj priči je najbitnija izolacija, sve ostalo se lako odradi.
edit: uostalom, ako radiš adaptaciju, pretpostavljam da imaš građevinsku dozvolu i da ćeš nakon radova tražiti uporabnu dozvolu? u tom slučaju ti ionako treba energetski certifikat, odnosno ionako ćeš morati platiti nekoga da ti napravi ovo o čemu pišem, samo u drugom obliku. strojaru treba taj "energetski certifikat" sad odmah da bi ti mogao optimalno balansirati sve komponente sustava grijanja tako da nemaš što razmišljati.
ovo sve vrijedi neovisno odlučio se ti za DT ili za plin, sustavu podnoga je svejedno što ga pogoni.