View Single Post
Staro 22.01.2023., 10:36   #1
Juice
Fresh Juice

Juice's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Koje grijanje staviti

Pozdrav momci,

ove godine krećem u renovaciju i lagano se počinje nametat pitanje grijanja. Arhitektica radi tlocrt, radovi još nisu počeli pa ima vremena, no reko da priupitam i ovdje za koji savjet možda.

Detalji:
- renovira se kuća, u planu je spajanje prvog kata i potkrovlja u dvoetažni stan. Prvi kat ima oko 90m2, potkrovlje kad se izuzme mrtvi prostor oko 65-70m2
- na prvom katu će biti poluotvorena kuhinja, blagavaona, dnevni, kupaona, radna soba, a u potkrovlju tri spavaće sobe, kuopana i vešeraj, s tim da ću provuć sve instalacije da se jednog danas ako će bit potrebno može izdvojit u zasebni stan
- plin je provučen
- stolarija se miienja jasno; potkrovlje će imat izloaciju, termotop, itd...; kuća sad ima fasadu 5cm ali na to stavljam još 10-15cm tak da će bit izolirano
- uz bilo koji način grijanja da stavim ostavljam dimnjak i prostor za peć na drva/kalijeva peć, samo ju možda neću odmah instalirat
- lokacija kuće je podsljeme, Gračani (ZG), tik uz šumu tako da je temperatura uvijek oko 4 do 5 stupnjeva niža nego u gradu

I sad se poteže pitanje kaj stavit za grijanje. Nedoumica je između dizalice topline (podno) ili plinsko (radijatori ili podno).
U oba slučaja investicija je potrebna u vidu dizalice ili bojlera jer stari bojler svakak ne bi ostavio.
Kod dizalice mi je minus parket jer je parket za podno je mekan jako, a parket bi išao svakak, nikako laminat.
Podno shvaćam da je tromo i kad se upali u jesen nema gašenja do kraja sezone, no ne znam kakav osjećaj topline ono pruža. Cijeli život se grijem na radijatore i nisam nikad proveo par dana/tjedana u kući da je samo podno bilo u igri pa ne znam kakav je osjećaj topline. Ovo na par sati kaj je čovjek je teško procijenit.
Zatim se postavlja pitanje ako idem na plin, staviti na svaku etažu zasebni bojler?

Kaj se tiče samo isplativosti, sami ulog je dizalica skuplja vjerujem. Dalje na računima ide u korist struje, plina će uvijek doć par sto kuna više. Plin pošto je socijalna kategorija energenta ne vjerujem da će imat neke velike diskrepancije u cijeni i da će značajno skakat cijena koliko god je prošla godina bila turbulentna po pisanjima medija.

Možda netko ima neki savjet? Ili pitanje
Juice je offline   Reply With Quote