Tema: VHS na DVD
View Single Post
Staro 23.03.2003., 01:02   #6
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ima samo jedan maaaaaaaaaali problem s MPEG2 standardom. Pomalo je i nestandardan. Naime, snimao sam ja tako neke stvari s videa preko TV kartice na komp u MPEG2 (i to onaj koji je naznacen kao DVD MPEG2 format) i figu. Ne mogu nista s time. Probao sam cak i preko TV kartica koje imaju hardwareske MPEG2 kodeke, ali i dalje figa. Nakraju, jedina sigurna varijanta mi je snimiti u AVI format i onda ga s programom za obradu (npr. Premiere 6) exportiram u DVD authoring program, uz pomoc kojeg ga na kraju sprzim na DVD. Kako authoring na DVD zahtjeva (uglavnom) da zvuk i slika ne budu u istom fajlu, prica o MPEG2 formatu ovdje postaje maaaalo drugacija. Osobno onda sliku exportiram kao MPEG2, dok je zvuk u najkvalitetnijem MPEG3 formatu.

Ne kazem da istu radnju nije moguce izvesti s nekim softwareskim rijesenjem, ali meni se par tjedana vise nije dalo isprobavati.
Kao drugo, ako se netko odvazi zaista snimati u AVI, nekoliko napomena: 20minuta videa je 4GB fajl. Kako je velicina fajla na FAT32 ogranicena na 4GB, treba posegnuti za NTFS particiom, znaci Win2000/XP. Takodjer, snimanje je najelegantije na drugi disk (na onaj na kojem NIJE instalacija OSa). Inace, po tom pitanju jedina sigurnost je u dodatnom SCSI disku.

Ne pisem ovo da bih odvratio ljude od tog postupka, vec samo iznosim svoja iskustva po tom pitanju. Tko zna jednostavnije rjesenje (isprobano), neka napise.