View Single Post
Staro 13.01.2023., 11:00   #28
Mommistake
Premium

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Ma jasno da nije...

Pa radio sam ja i za manje, dosta manje od 5tkn, znam kako je to.

Ali problem je što, većina nas ako ima primanja 5tkn, ima i rashode 5tkn (živi primjer). Isto tako, imam ljude u firmi koji zarađuju puno više od 5tkn ali nikad para, uvijek u dogovima. Rashodi su zajebana stvar, a na nama je da ih organiziramo.

E sad, moj savjet je bio u smjeru, ako imaš 5tkn plaću, 10% se može odvojiti za nekakvu štednju/ulaganja (5% na 5tkn je skoro 500EUR godišnje) + promijeni ono što misliš da možda možeš. Ne možeš smanjiti režije u toj mjeri da one sada padnu za 50%, niti to savjetujem. Ali ono, rate, možda malo stati na loptu s njima, čekati da dođeš na nekakvu zelenu granu. Novi TV, možda sad i nije najbolje vrijeme na to. Isto tako za novi CPU. Ove godine ne ići 10 dana na more i jesti u skupim restoranima, možda otići na par dana pa otići s klincima na izlet u SLO ili nemam pojma, Vukovar. Puno malih stvari se može da bi se došlo do tih 10%.

Ako ne, ako imaš točno 5tkn rashode i ne možeš ih smanjiti, dobronamjeran savjet je, mijenjaj posao (isto što sam i ja napravio).

Znam da ima slučajeva gdje to ne ide samo tako, vanredne okolnosti, mogućnosti itd., no ima dosta nas koji se boje promjene, a stvarno može biti promjena na bolje.

Očekivati bolji život ili veću sigurnost u životu s ulaganjima od 100-200kn mjesečno, jednostavno je fantazija.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 13.01.2023. u 11:07.
Mommistake je offline   Reply With Quote