Citiraj:
Autor markecSMB
Influenceri koji nemaju pojma o procesorima i testiranjima bacaju krive zaključke.
Proizvođači ploča pišu biose i tablice s postavkama za AUTO. Obično ti influenceri dobiju high end ploče u kojima je veliki + offset za VID.
Što znači jako veći napon od onog što treba.
Što su ploče skuplje to je to dodavanje veće. Pogledat samo ploče na kojima testiraju, to su ful skupe ploče.
I onda bacat zaključak o potrošnji, a ploča ti overvolta na stock postavkama.
|
A opet neće svatko kupit najskuplju matičnu ploču, niti će ući u BIOS radi fine tuninga. I opet će netko sve to ili dobiti složeno kao gotov PC ili će sam slagat PC bez znanja uštimavanja postavki i opet će CPU žarit i palit.

Moja poanta je bila da samo treba pažljivije pregledat brojke vezane uz potrošnju. Naravno da procesor ne guta struju i da su radne temperature sasvim solidne ako se dobro podese postavke BIOS-a, der8auer je to dobro pokazao s limitiranjem potrošnje na 13900K procesoru.
EDIT: Da, slažem se da je nabolje naći sweetspot, tako bi zapravo i trebalo sa svakim procesorom. Čak sam naletio na jednom forumu da je tip na Thinkstationu P340 undervoltao i5 10500 procesor i dobio 10% bolje rezultate jer nije dosegnuo power limit i procesor je radio full speed cijelo vrijeme.