View Single Post
Staro 13.01.2023., 07:52   #516
markecSMB
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2009
Citiraj:
Autor Sinac Pregled postova
https://www.youtube.com/watch?v=JHWx...nel=TechNotice

Ovo bi trebalo proglasiti oglednim primjerkom uvida u potrošnju procesora. Puno puta mi se desilo da sam raspravljao s nekim o potrošnji za koga se ispostavilo da nema pojma o čemu govori, glavna tvrdnja bila je da je CPU od 100W potrošnje bolji od onog koji "poždere" 180W. Kada sam pokušavao prezentirati da taj CPU od 180W potrošnje obavi isti posao za 1 minutu, a onaj od 100W za dvije minute, ispada da je onaj od 180W energetski učinkovitiji i isplativiji jer onaj CPU od 100W radi dvije minute i potroši, vjerovali ili ne , duplo više energije nego u jednoj minuti, ali nekome to zna biti nejasno jer vidi samo nižu potrošnju, a ne i energetsku učinkovitost. Badava sam ja tumačio i formulom da 100W CPU potroši u jednoj minuti X el. energije i da je to u dvije minute 2X, dok onaj od 180W u jednoj minuti potroši 1.8 X i ujedno završi rad u toj minuti, sve je to bilo prekomplicirano i nikako da se shvati da je 1.8 X < 2 X.
Za gaming će netko gledati koji mu je best buy CPU, ali će i za određen posao isto tako gledati koji CPU mu je isplativiji, nije isto hoće li renderirati 90% vremena ili će upogoniti masu programa kao content creator.

I jedna molba svima, diskusija je dobrodošla, ali nemojte thread pretvarati u prepucavanje Intel vs AMD.

Influenceri koji nemaju pojma o procesorima i testiranjima bacaju krive zaključke.

Proizvođači ploča pišu biose i tablice s postavkama za AUTO. Obično ti influenceri dobiju high end ploče u kojima je veliki + offset za VID.
Što znači jako veći napon od onog što treba.
Što su ploče skuplje to je to dodavanje veće. Pogledat samo ploče na kojima testiraju, to su ful skupe ploče.

I onda bacat zaključak o potrošnji, a ploča ti overvolta na stock postavkama.
Fizika: Svaki procesor bez obzira na tip proizvodnju process ima F/U krivulju. Što si bliže krivulji to je vjerojatnost greške veća, ali je potrošnja manja. Što si dalje od krivulje u + to je zagrijavanje veće (kvadrat napona), ali je stabilnije.
Vrijedi za apsolutno svaki procesor. Nedaje procesor sam sebi napon nego ploča po VID tablicama i bios postavkama. Meni je za moju konfiguraciju brutalno uvervoltano, negdje +150-250mV od onoga što razumno treba.
Općenito intel ima VID tablice znatno overvoltane nego AMD, da je stabilnost veća i ploče brutalno overvoltaju. I to je tak od kad se ja sjećam.
Za mene nije test učinkovitosti nakeljaš procesor na ploču i onda ispitaš, već nađeš stabilno, il na stovk il OC/UC i onda izvrtiš test. Zato što nema smisla jer je razlika od ploče do ploče i biosa i microcoda. Ok je i testiranje kad staviš neki limit, al smatram da je bolej da se ručno nađe stabilnost.
Kod intela uopće ne kužim zašto kupovat k procesor ako se ne ideš igrat s naponom i frekvencijom

Zadnje izmijenjeno od: markecSMB. 13.01.2023. u 08:21.
markecSMB je offline   Reply With Quote