Tema: Apple iPad
View Single Post
Staro 10.01.2023., 16:08   #608
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Može, ali...

1. Za prebacivanje video fileova na iPad ti treba drugo računalo.
Streaming radi ok, i ako imaš TV koji podržava AirPlay, onda imaš sve što ti treba.

2. Napredniji rad s dokumentima je kompliciran ili u nekim slučajevima nemoguć.
Imaš besplatni "office" od Applea koji radi ok za čitanje i osnovno uređivanje, ali kad su naprednije Excel formule i formatiranje teksta u pitanju, jednostavno ne radi kako treba.
S druge strane, imaš Office 365, koji opet ne radi jednako kroz sve platforme.

Imaš ovdje usporedbu
https://9to5mac.com/2016/01/21/windo...ce-comparison/

3. Dok god postoji aplikacija za internet bankarstvo i ono što trebaš, radit će ok. Naravno, ovisi o namjeni.

4. Browseri će ti automatski ići na mobilne verzije siteova što zna živcirati, ali se lako podesi na desktop. Malo gnjavaže oko scrollanja i zumiranja, ali može se živjeti s tim.

Miš i tipkovnicu možeš spojiti, dok god su BT ili imaš Lightning ili USB-C hub pa ih uštekaš žičano.

5. Rad s fotkama je kompliciran. Ako importaš fotke s kompa (nema drugog načina da ih prebaciš), na iPadu ih ne možeš brisati.
Kad ih prebaciš (sinkroniziraš), neće povući datum kad su stvarno nastale, nego se prikazuju kao da su nastale u trenu kad si ih prebacio na iPad.
Plus je to što ih možeš importati s fotića koristeći kabel ili čitač kartica.
Ako krećeš iz nule, nemaš problema, ali ako misliš prebaciti s PC-a stvari na njega, živcirat će te neke stvari.
Recimo, ne volim kako aplikacije (ne) rade s RAW+JPEG fileovima.

6. Rad s eksternim ili network diskovima je zajeban. Općenito su sve stvari na koje si navikao raditi na desktopu ovdje maksimalno olakšane i pojednostavljene, ali često uz dosta manju funkcionalnost.

Imam 2. generaciju 12.9" iPad Pro (512 GB) s 4G i keyboard coverom i svuda ide sa mnom.
Ono što mi fali je USB-C da ga lakše mogu spojiti s drugim stvarima (diskovi, čitači kartica itd.), ali generalno radi sasvim ok. Ne isplati mi se prelaziti na noviji jer ovaj ne vrijedi puno, a noviji košta previše.
Ekran je neusporediv s običnim iPadima, tako da preporučam neki Pro, makar i rabljeni.

Osobno, ne bih se rješavao PC-a bar još neko vrijeme. Uzmi stariji rabljeni iPad (barem 2. gen Pro), i pokušavaj raditi ono što inače radiš na PC-u. Ako ne ide, ne ide.

Osobno, ne bih mogao komp zamijeniti iPadom. Kao dodatak, da.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote