Tema: Automobili
View Single Post
Staro 09.01.2023., 21:18   #65213
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Wolverine Pregled postova
Iskreno neke stvari su ok što gledaju ali u drugu ruku neke gluposti koje traže nemaju veze s mozgom.
A u RH, odi otvori oglase i traži recimo E36/E46 i valjda 75% tih auta u pravilu ne može proći tehnički bez da imaš vezu
Školjka je na jedan VIN, motor na drugi, ''M-paket'' nije tvornički, svi na gewindama koje nikad nisu upisane, razne kovačije od ispuha, Xenon bude ili kineski ili ponekad OEM ubačen kojeg opet ne možeš atestirat i tako...
Apsolutno!
Problem jest ekipa koja ne razumije zašto atest i tehnička provjera služe.

Međutim, kao netko tko to sve razumije, imao sam više glavobolje i problema nego što sam realno trebao, a sve zato jer ta ekipa tehničkih kontrolora zna skroz zabrijati na drugu stranu.

Imam 16" felge u normalnoj veličini s odgovarajućim gumama, montirano na auto. Profil pun, gume nove. KBA broj jasno vidljiv.
Čovjek me gleda i pita jesu li felge upisane u papire auta. Rekao sam mu da ima KBA katalog i da ima pronać i vidjet što piše. Felge imaju upisanu nosivost i za moj model auta su certificirane (atestirane) kod TÜV-a.
Al ne, on bi sad da ja njemu dam 50€ za upisivanje felgi i guma u papire.
Rekao sam da se pravi kao da sam došao s original felgama. On meni, al što ak vas policija zaustavi sad kad izlazite van, na što sam mu odvratio da mene pusti da se prepirem s kontrolom ako dođe do nje.

Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
Apsurd Hrvatistana i CVH je da ti za nešto (ajmo reć gewinde) za koje je proizvođač uložio mnoge eure da dobije TUV za pojedini model auta ti SVEJEDNO moraš na atest od 120+ € iako ugrađuješ već atestirani dio napravljen baš za tvoj auto.
Nisam imao iskustva sa CVH, ali sam čuo da traže atest i za ABE dijelove.

Naime, postoje dijelovi koji su ABE (Allgemeine Betriebserlaubnis) iliti generalna dozvola za korištenje na u papirima od dijela navedenim vozilima.
Takvi dijelovi dolaze sa "e" oznakom ili EG oznakom, te se oni ne moraju upisivati u papire *ako je ostatak sklopa auta, na/u koji se dio ugrađuje, tvornički*.

Znam iz druge ruke da se i za takve dijelove kod CVH uzimaju pare za atest. To smatram prevarom od strane CVH.

Međutim, Gewinde imaju TÜV papire i nikad se ne isporučuju s e/EG oznakom, one se moraju provjeriti od priznatog tehničkog tijela da su korektno ugrađene, te se tu plaća izdavanje papira po kojem se onda za dodatnih 15-20€ u papire auta ubacuje informacija koju daje tehničko tijelo.

Ovo što spada pod opseg atesta, po svemu što čitam i čujem, nije ništa drugo nego provjera o korektnoj tehničkoj ugradnji dijela i to je apsolutna nužnost za dozvolu prometovanja na javnim cestama.

Ono što je mene osobno dosad najviše izjebalo jesu bili krivo uneseni podaci o vozilu (E30 320is) u papire i da mi birokracija nije htjela promijeniti podatke uz originalne potvrde i papire od proizvođača. Pisalo u papirima da imam G-Kat, auto nije isporučen s katalizatorom. Sreća moja naletio na tehničara koji je znao o čemu se radi, pa je provjera ispušnih plinova prošla uz izuzetak (do tada nisam znao, ali tehničar smije navesti i izuzetak ako ima opravdan razlog za to).

Dvije godine kasnije mi je taj isti tehničar pomogao konačno srediti informacije o vozilu u papirima kako bih na kraju mogao dobiti povijesne table. Morao je poslati službeni dopis u prijavni ured (u HR to radite u CVH) da moraju ispraviti podatke o autu jer inače nije moguće položiti tehnički pregled iako je auto tehnički ispravan i već desetljećima registriran. Drugim riječima, ukazao je na birokracijski problem, a ne na tehnički. Nakon tjedan-dva sam dobio dopis s pozivom u prijavni ured sa svrhom izmjena papira.

Nisam mogao vjerovati jer sam se s birokracijom borio dvije godine bez uspjeha.

Papiri su bili adekvatno izmijenjeni i auto je zasluženo dobio povijesne table uz već (davno) ugrađene gewinde, airbox i aftermarket felge, jer su svi dijelovi postojali unutar prvih 10 godina nakon što je auto registriran.

Pouka priče: nekad se isplati imati razumijevanja jer u slučaju da se naleti na nekoga tko zna što radi, čuda su moguća.

Svakom prolazećom godinom se nažalost mijenjaju okolnosti za "tunere" na lošije. Neke stvari koje su se 31.12. mogle, 02.01. se više ne mogu, i tako unazad 8 godina koliko sam u Nemačka.

S unosom airboxa u papire na M3 E46 u kombinaciji s aftermarket loncem sam doslovce uletio na zadnji vagon i jedva našao tehničara koji želi preuzeti odgovornost za unos tih stavki u papire.

Interesantno u svemu tome je da se postojeći auti s postojećim modifikacijama ostavljaju netaknuti, a istu stvar, na apsolutno jednakom modelu automobila ne možeš više unijeti u papire tj. legalno voziti.