Tema: Automobili
View Single Post
Staro 09.01.2023., 18:20   #65209
markecSMB
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Cro
Postovi: 946
Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
Apsurd Hrvatistana i CVH je da ti za nešto (ajmo reć gewinde) za koje je proizvođač uložio mnoge eure da dobije TUV za pojedini model auta ti SVEJEDNO moraš na atest od 120+ € iako ugrađuješ već atestirani dio napravljen baš za tvoj auto.

Prijatelj i ja imamo Seat ibize sa PD130 motorom, moja je 2002. njegova 2003. godište. Njegova se vodi kao "sport" moja kao "signo". Mehanički IDENTIČNI auti, razlika je u stražnjim el. podizačima koje moja ima a njegova ne, njegova ima oem stražnje zvučnike te moja ima "mekanu" a njegova "tvrdu" tablu i tamnu unutrašjnost. On može upisat 205/40-17, ja moram na atest od 50+ €, prilagat papire od felgi i ako zamjenim te 17" felge za neke druge 17" (makar bile OEM sa Seat Ibize FR ili Cupre) jebeno sam ilegalan.

Ilegalan si ako na auto staviš branik ili farove/stopke od redizajna!!

Apsurd do apsurda.

Da kao momak živim i ne razmišljam o situiranju točno bi išao u rat s njima, prvo mi pada na pamet od strane uvoznika zatražiti PDF sa apsolutno svim kataloškim brojevima oba auta i tražiti mišljenje struke da mi objasne zašto jedan auto smije imati 17" kotače a drugi ne.





U ovom slučaju veći problem prave "dorade" na karoseriji što se tiće mutavog body kita i sl.
Sami motor se može atestirati ako se eko norma automobila ne nazaduje, ako posjeduješ porijeklo motora (nebitno dal račun s otpada, kupoprodajni ili prometnu automobila iz kojeg je izvađen) i ako se utvrdi da je ugradnja napravljena po pravilima struke bez narušavanje strukture šasije, voznih osobina etc.

Ne priznaju standalone struju (makar vidim BMW cajger na slici), DIY nosače motora, adaptere za kočnice bez TUVa i još more stvari.

Jedan od problema kod takvih izmjena je to što CVH nema definirane kriterije za vozne osobine - npr. zaustavni put kočenja, razina buke već momci iz CVH uzmu auto na stazu (ako dođe do tog) iživljavaju se tamo i onda daju svoje mišljenje.

Pošto sam radio više prebacivanja TDI motora u Golfove 2ke, ako je auto izvorno 1.6d ili 1.3i a ugradiš 110ks TDI, trebaš stražnje diskove, a ako je npr GTD verzija sa 59kw, ne trebaš diskove jer se ne radi o "značajnom povećanju snage", iako je apsolutno isti klinac. Na Passatima tih godina su dolazili doboši većeg promjera na 200-300kg težem autu ali ih ne priznaju kao rješenje.
Jel znaš da je CVH privatna firma?
Tek da vidiš kako je s motorima i tim "atestima".

Njihov ATEST kao znači da je neštio što je atestirano, ugrađeno na ispravan način. I njihovi stručnjaci su jedini kompetentni za to.
markecSMB je offline   Reply With Quote