Kupim novo sljedeće računalo
- Procesor: Intel Core i5-12400 (6C/12T, 2.50GHz/4.40GHz, 18MB cache) - Chipset: Intel B660 - Memorija: 8GB DDR4 3200MHz UDIMM * 2× DDR4 UDIMM utora, dual-channel (max. 64GB) - Tvrdi disk: 512GB SSD M.2 2280 PCIe 3.0x4 NVMe * do dva diska: 1×3.5" HDD + 1× M.2 SSD * 3.5" HDD (do 2TB) * M.2 SSD (do 1TB) - Grafika: Integrated Intel UHD 730 Graphics - Optička jedinica: DVD+/-RW - Čitać kartica: 3-u-1 - Priključci/Prednja strana: * 2× USB 3.2 Gen 1 * 2× USB 3.2 Gen 2 * 1× USB-C 3.2 Gen 1 (support data transfer and 5V@3A charging) * 1× headphone / microphone combo jack (3.5mm) * 1× microphone (3.5mm) - Priključci/Stražnja strana: * 4× USB 2.0 * 1× VGA * 1× HDMI 1.4b * 1× DisplayPort 1.4 * 1× serial (9-pin) * 1× Ethernet (RJ-45) * 1× headphone (3.5mm) - Operacijski sustav: Windows 11 Professional - Audio: High Definition (HD) Audio, Realtek ALC222-CG codec - Zvučnici: 1× 2W - Napajanje: 260W 90% - Tipkovnica: USB Calliope, crna - Miš: USB Calliope, crni - Form factor: Tower (13.6L) - Dimenzije (W×D×H): 145×294×340 mm - Težina: 5.5 kg - Certifikati: EPEAT Gold/ EPEAT Silver / TCO Certified 9.0 / RoHS compliant / REACH /WEEE - Security Chip: Discrete TPM 2.0, TCG certified - Physical Locks: Padlock Loop
Računalo dođe u roku od 24 H do ureda, kako su bili praznici, ostavim to za iza praznika za srediti.
Danas navečer sjednem i krenem raspakirati računalo.
Prvo što mi je bilo odmah čudno je činjenica da nakon što sam otvorio računalo iz kartonske ambalaže, sigurnosna naljepnica na plastici unutar kutije je bila razbijena, tj otvorena.
Nisam previše obraćao pozornost na to, uzeo računalo, spojio ga na monitor, stavio lenovo tipkovnicu i miš koji sam dobio uz njega,spojio kabelom na mrežu i upalio ga.
I tada kreće cirkus.
Računalo se odmah loada, uđe u windowse. Sve mi se uredno prikazuje na monitoru.
Prvo primjetim da je sat netočan, tj da pokazuje jedan sat manje od pravog vremena, i krenem ja to namjestiti, ali nema pokazivača od miša? Gledam što se dešava, prtljam oko miša, stavljam u druge usb portove, pokazivača od miša na ekranu nema.
Okrenem miša sa druge strane, i vidim da mu ona crvena led dioda ne svjetli, kao da nema struje.
Ajde, idem probati sa tipkovnicom ctrl alt del, kad ni tipkovnica ne radi.
Uzmem svog starog bežičnog miša, uštekam ga u Lenovo, čuj se bip bip kao da je prepoznao miša, ali opet pokazivača nema nigdje na ekranu.
Lagano mi dođe da šutnem računalo, ali kako sam najeden i smiren nakon blagdana, uzmem lenovo tipkovnicu i miš, i spojim na svom starom računalu, i sve uredno radi.
Izgasim staro računalo, ponovno spojim tipkovnicu i miš na novo računalo, opet se sve uredno loada, i opet nema pokazivača na ekranu.
Pritiskam tipku od DVD/Rw drivea na novom računalu, ništa ne reagira.
Wtf se dešava, i jel ima smisla išta se truditi sa računalom, ili ga samo šutnuti nazad u dućan i da mi daju novo računalo?