View Single Post
Staro 06.01.2023., 22:13   #1
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Pecenjara - iskustva ?

Bok,

Nisam uspio naci temu (a bilo mi glupo stavit pod plinski rostilj) pa da pitam ovdje.

Ima li netko iskustva sa zidanjem pecenjare da malo podjeli neke stavke/ideje tipa koje su sirine/dubine i slicno se pokazale dobrima.

Stavio bih razanj (unutrasnja sirina je kako sam sad isprojektirao nekih 135cm). Necu peci neke velike janjce i odojke (neki manji do 20kg jednom-dvaput godisnje) i prvenstveno ce mi trebati za rostiljanje i peku te poenki domaci kruh/pizzu i slicno tako da mi netreba nekih ogromnih dimenzija.

Spremam se na proljece krenut na/pored terase a imam limitirnau duzinu prostora gdje je mogu uglavit i sad kemijam sa razno raznim sirinama/dubinama i materijalima izrade.
Za sad sam na tome da bi je zidao od 7.5cm siporeksa (da dobijem sto sire dimenzije unutra) i oblozio unutarnju strnau samotnom cigom 2cm i eventulano s vanjske strane bi naljepio 3cm stiropora/fasadu pa reko da pitam za iskustva prije nego nesto zbrljam .

Postoje li neki generali naputak oko omejra kolko treba biti u dubinu ako je XYZ sirina ((kod mene je sad ideja 135cm*85cm unutarnjih mjera), visina dimnjaka, visina donjej plohe, sirina/visina otvora/vrata i slicno na sto treba paziti...

Nebi htio zidati od stare cigle jer mi se ne uklapa u stil jer nemam nigdje vidljivog drveta i slicno nego je terasa od metalnih greda Antrazit boje te sivih plocica pa bi isao neki moderniji stil bijelo/sivo sa prednjim metalnim vratima naprijed.
Prednji otvor bi bio kvadratnog oblika (nezelim praviti nikakve svodove/lukove nego kvadratno sve).

Hvala