View Single Post
Staro 05.01.2023., 12:00   #3608
Max Rockatansky
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:
Autor Night Pregled postova
Moj savjet, WD NASove izbjegavaj. Synology je dobar i ima dosta raspoloživih aplikacija. Qnap ista stvar, s tim da je Qnap lakše prebaciti na alternativni OS. Mislim da ćeš kod Qnapa obično dobiti bolji hardver za iste novce u odnosu na Synology.
Da, Qnap je uglavnom jeftiniji .... instalirao sam dosta 431P (P2 i sad P3), on mi se čini ok, ima sve što vole mladi, dual LAN, nekoliko USBa, RAM proširiv (SO-DIMM slot). ARM CPU je ponekad slabašan, pa ga neke aplikacije zakucaju na 100% ali kod osnovnog file sharinga je ok (uglavnom mali uredi, sa par usera).

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Synology ima jednostavan a moćan OS. Daleko je bolji izbor za početnika nego Qnap a ništa lošiji.
Na što misliš ? Meni to izgleda podjednako, iako, nisam baš neki NAS power user.
Njegov OS od verzije 5.0 ima snapshote na svim modelima, containere, virtualizaciju, dosta appova, VPN-ove (nažalost modeli sa ARM CPUom još čekaju WireGuard).

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
I još bih nadodao - ništa ispod 4-bay modela i izbjegavati najjeftinije 4-bay modele.
Da, nije velika razlika u cijeni 2 i 4-bay a dobije se prostor za lakšu migraciju na veće diskove i RAID 5/6. Nedavno sam migrirao jedan sa single diskovima na RAID5 (via RAID1 ) i sve je prošlo glatko.
Kod Qnapa su "K" modeli okljaštreni, RAM zalemljen itd.

Nisam gledao u zadnje vrijeme da li i Synology ima nešto slično, Qnap ima i "glupe" modele (npr. TR-004, 4-bay kućište) koji mogu raditi i kao DAS i kao proširenje NASa.
Max Rockatansky je offline   Reply With Quote