View Single Post
Staro 01.01.2023., 20:30   #4513
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Što se grijanja tiče, ovisi kako se grije. Grijanje klimom pretežito grije zrak tako da je tu gubitak topline ventilacijom provjetravanjem neminovan. Pitanje sada koliko se gubi, s obzirom da topal zrak ide gore pa ovisno o visini stropa se možda gubi nešto manje, ali ako je taj topao zrak gore i tako je manje koristi od njega.

Konvekcijski izvori topline bi trebali biti puno manje zahvaćeni gubitcima uslijed ventilacije. Neovisno o gubitku topline, zrak se mora zamijeniti. Zanimljivo je da se i dan danas gradi bez razmišljanja o aktivnim i pasivnim sustavima ventilacije.

Dodatna stvar koju valja napomenuti je da, naročito uz more, vanjski zrak zna biti a) vlažan i b) nevjerojatno smrdljiv što znači da treba pripaziti na tajming ventiliranja. Kod mene to zimi znači ne otvarati prozor nakon 20-21, međutim kako je zima ove godine sve ali ne hladna, ljudi slabo griju pa i smrad nije toliki problem. Inače takve prilike zahtijevaju planiranje.

Što se tiča boravka u zatvorenom prostoru, čini mi se da je to postao globalni sport. Ono što se bitno promijenilo od kako smo ti i ja bili djeca je količina izbora sadržaja u dnevnom boravku. Nekada je naprosto bilo zanimljivije vani, pa smo se uz određene opasnosti izlagali i svježem zraku. Danas u susjedstvu ipak vidim neku promjenu na bolje po tom pitanju kod djece cca 2010. i mlađe. Formiraju se i manje motorizirane bande ti klinci očito manje vise na ekranima.
mkey je offline   Reply With Quote