View Single Post
Staro 27.12.2022., 15:23   #715
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Vi sto ste me nagovorili na aeropress, imate kakav provjeren recept za kavu slicnu moki ili espressu, kratki jaki shot? Znam da ih ima po netu, ali mi je draze probati nesto sto je netko od vas vec probao.
Na netu je mileon recepata u najmanje detalje, kao da svaka sekunda što voda stoji s kavom ili kolko puta se kava promiješa radi neke ogromne razlike

Zapravo je prosto ko pasulj. Igra količina kave u odnosu na vodu i gradacija mljevenja. Ostaviti bar minutu ipo u kontaktu s vodom (naravno, može i više) i to je to.

Neki moj recept za kavu s mlijekom je mljet na gradaciju kao za moku. 15-16 grama kave na 120-140ml vode, aeropress naglavačke iliti inverted method, promiješati da se kava dobro pomiješa s vodom. Na kraju izađe nešto nešto manje gotove kave. Dodat mlijeka po želji. Jbg volim veću kavu da ne ode u jednom srktu Koliko dugo kava stoji u aeropressu mi nije bitno, varira od minutu ipo do 10+, ovisno dal se u međuvremenu spremam za posao ili bdijem nad aeropressom

Ako hoćeš nešto jače, bliže moki, onda bi trebalo koristiti manje vode, tipa 80-90ml. Naravno, okusom neće biti baš ko moka (kamoli espresso) nit će imati tu teksturu zbog filtriranja, ali može biti dobra na svoj način .
nub je offline   Reply With Quote