View Single Post
Staro 24.12.2022., 18:59   #88
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Ovo definitivno stoji. Ma vise me zanimalo kakva je situacija trenutno u ZG sa placama na takvim pozicijama, a mislim da bi moglo i drugima koristiti kada bi se znale neke konkretne cifre. Takodjer, takve informacije dobro dodju i u pregovorima za placu.
Hvala za tabu.hr. Nisam znao za ovo

Edit: Ako je tocno ovo sto mi tabu.hr izbacuje (cca. 12kkn), pa ljudi vi ste uzasno potplaceni. Ako uzmemo da su cijene najma stanova i hrane u ZG slicne (ako ne i vise) kao tu u DE, to je stvarno sramotno.
Tvoji skillovi mi se čine vrlo slični mojima. 25+ godina u struci. Radim od početka srednje škole iako tada u to vrijeme je to bilo part-time. U zadnjih 5-6 godina sam bio na 20-ak razgovora za posao. Meni su u zadnjih par godina nudili 1000-1500€ u 90% razgovora.

Za početak, ovdje u Rvatistanu je kod zapošljavanja sve krivo i naopako. Vani se već u oglasu za job napiše raspon plaće. Ovdje to skrivaju k'o zmija noge. Zašto? Pa da im se ne smiju I to rade baš svi! O plaći se uglavnom pregovara praktički pred potpisivanje ugovora nakon 3-4 selekcijska kruga jer kada si već uspio proći to sve očito si dovoljno očajan da pristaneš na sve.

I onda ono famozno pitanje u 90% situacija: "Ispod kojeg iznosa plaće vi ne bi htjeli raditi?". Traže 3-u-1 ili 4-u-1 IT-ofca sa 10+ godina iskustva u svim područjima IT-a kojih su se mogli sjetiti dok su pisali oglas i onda postave takvo pitanje!? Tada bi najradije prešao u Zdravko Mamić mode i ispalio im sve što ih dođe. Na to se dižem i idem s rečenicom da su neozbiljni i da mi trate vrijeme jer očito ne traže onoga koga misle da traže nego se nadaju da će im kapnuti takav.

Normalno je da tvrtka kaže kandidatu: "Radit će se taj posao. Konkretno će se raditi to i to sa tim i tim alatima, tim i tim vendorima zbog čega tražimo te i te skilove, a to kompenziramo ovim rasponom plaće ovisno o razini skilla ili učinku".

U Rvatistanu je potpuno obrnuta situacija. Na razgovoru za posao, kadrovskoj su puna usta općenitih informacija o firmi. Očekuju da im kažeš za koju plaću želiš raditi, a o poslu koji bi trebao raditi kažu vrlo malo ili skoro ništa. Kad ih suočiš s tim paradoksom onda obično ostanu zbunjeni i zatečeni ili i dalje guraju svoju spiku.

Mogao bi o tome napisati dvije stranice. Ne javljam se na oglase nego posao mijenjam preko preporuka i radije pristajem na manje uz normalne uvjete nego da za više love ostavljam život i zdravlje kod poslodavca.

Citiraj:
Autor jucca Pregled postova
Ne radim u ZG, tako da nisam korsitio vrtić. A da ga je zgodno imati odma do posla, mislim da je apsolutno pozitvina stvar. Mozes doci do djeteta kad god hoces, ne trebas ranije krecat od doma da bi dijete odnio u vrtic, itd.
Mda, super je kada zapneš u gužvetini u prometu s malim djetetom koje gladno i ukenjano plače u autu, a ti ne možeš nikamo. Ja sam uzeo vrtić dvije ulice dalje da se može igrati, jesti topli obrok i da se ima tko brinuti o njemu za slučaj da se nešto nepredviđeno dogodi.