Citiraj:
Autor quazar912
kak nije? pa 1210 je skočio sa 998 DEM na 1000 €
|
Da, skočio je na 1000€ ali ne zbog kriznih vremena ili inflacije, već zbog činjenice da se u međuvremenu prestao proizvoditi, a kolekcionari i audiofili su navalili na preostale primjerke i nadmeću se tko će više platiti.
Technics (Panasonic) je u međuvremenu shvatio da su gadno zaje.... i vratili su 1200/1210 natrag u proizvodnju, ali to više nije to. Čitao sam recenzije najnovijeg Mk.7, ljudi mu prigovaraju da je poput "Kineza" ako ne i još gori obzirom na to koliko košta. Od tanjura koji nije potpuno ravan, do RGB LEDica koje su stavili u MK.7 (zapravo se koriste samo crvena i plava, bez zelene), pa čak i čuvene metalne ploče u bazi gramofona, nešto što su čistunci JAKO prigovarali Hanpinu, da bi onda Technics napravio istu stvar.
Nedugo zatim, Technics je izašao sa novom idejom, SL-1200GR. Ovaj model je uistinu nasljednik 1200 serije, i po svemu što sam čuo jako je dobar, ali postoji samo jedan mali problem - košta negdje oko 12,000kn i prodaje se u manjim serijama. Naravno, bez zvučnice ... tako da na tu cijenu moraš dodati još barem 1000-2500kn u samome startu ako želiš nešto "jeftinije" ili 3-4k kn ako želiš MM Shibata ili low output MC.
U stvari, "GR" je toliko neisplativ da su se ljudi počeli okretati Super OEM gramofonima "Hanpin" proizvodnje. Pioneer PLX-1000, Audio Technica AT-LP5 & LP7, Fluance RT85 ... sve ovo je zamijenilo 1200 na ovakav ili onakav način. Evo ti ovaj video ispod, pa ga pogledaj ... vrlo zanimljivo u najmanju ruku:
Naravno, ja nemam love za ovakav setup sa Ortofon 2m Black, ali samo pokazuje što 140XP može, ako mu se pruži takva prilika. Sa tom razlikom da Audio Technica košta "samo" 3,800kn, dok 1210 košta 12,000kn. Čak i da ga usporedimo sa Mk.7 koji košta oko 7,500 to je još uvijek razlika u cijeni od 3.700kn ... gotovo pa JEDNAKI iznos koliko košta sam LP140. A i istina je ovo što Robinson veli, za tu cijenu možeš kupiti fenomenalnu zvučnicu sa Shibata iglom i kantileverom od bora (boron)