Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 21.12.2022., 22:43   #151
Trekkie4
Guest

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
bome Audio Technica djeluje baš robusno - ne kao original 1200/1210 ali vrijedi tih novaca...
Apsolutno. Ponavljam, imao sam AT-LP120 USB dvije i pol godine, te ga u jednom trenutku prodao iz financijskih razloga.

I onda sam napravio vrhunsku "glupost" ... igrom slučaja sam došao do neke love svega par mjeseci kasnije i kupio si tada nov AT-LP140XP koji je tek izašao na tržište. Gramofon koji i danas vrijedi 3,800kn! Kažem "glupost" ne zato što 140 nije opravdao investiciju već zato što sam uzeo preskup i prekvalitetan gramofon za ono što mi zapravo treba. Tako da sad više nemam love za kupiti ploče (polovne ili nove), ali zato imam 140XP sa hrpom dodataka i nekoliko različitih glava kojeg slušam svega par puta mjesečno Evo i fotke, gore je AT-95EX zvučnica na HS-10 shellu, Technicsov gumeni mat (6mm) i Star Wars soundtrack:

Samo dokaz da "glupost" može otići u oba smjera. Ne valja kupiti najjeftinije, ali nije pametno ni kupovati skupo, pogotovo kad nemaš dovoljno love... Naravno, probao sam ga i prodati prije par mjeseci, ali nije prošlo pa sam odustao. Bilo kako bilo, nadam se samo da ovo moje iskustvo bude pomoglo drugima u donošenju odluke...

Citiraj:
Autor quazar912 Pregled postova
apropos kopiranja, u 80tim bila je firma Jim Carson i radila je identičnu kopiju Technica 1200/1210. vjerujem da su bili bolja kopija od ovog što danas kopiraju čajniizi.

prodavala ga je frima Conrad (oni debeli katalozi deblji i od biblije a unutra hrpa elektronike/elektrike koje nisi mogao kupit u (mnogima neprežaljenoj) Jugi)

ako naidem na sliju međ svojim kolekcijama HI-FI kataloga , skeniram i stavim ovdje kao dokaz.

EDIT - evo slika
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-...12517-172-2111
Ma naravno, ista stvar se ponavlja godinama i godinama. Tamo negdje krajem 80-ih i početkom 90-ih, ovo je bio trend i sa video rekorderima. Firme kao što su Casio, Teac, Anitech, Marquant, Tensai, Kamacrown, SEG i ostali su izlazili na tržište sa video rekorderima iako nikad prije u životu nisu imali VHS liniju proizvoda. Naravno - riječ je o istom poslovnom modelu, uglavnom se koristila Funai 3 mehanika (jer je bila vrlo jeftina ali kvalitetna i izdržljiva) i samo se pakirala u različita kućišta po želji naručitelja.

Ironija je u tome da danas takav video rekorder bolje i pouzdanije radi od modernog "krša" kakav su počeli sastavljati početkom 2000-ih, a i (ono najbitnije) moguće ih je servisirati, pa i samim time držati u funkciji zauvijek.

Vezano uz temu ali i Jim Carson kojeg si linkao, dizajn se razlikuje o SL1200 ali pretpostavljam samo onoliko minimalno da baš ne bi bio direktna kopija Technics-a. U ono vrijeme SL1200 se još proizvodio, i koliko je meni poznato nije se govorilo o prodaji prava na dizajn, pa bi bilo mjesta za eventualnu tužbu.

U svakom slučaju djeluje kvalitetnije od većine današnjih uređaja, iako ne bih ulazio u usporedbe sa Hanpinom. Koliko je bolji ili lošiji ovisi samo o tome koliko je onda koštao, kao nov. Ne kaže se bez razloga "kolko para, tolko muzike"

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 21.12.2022. u 22:56.
  Reply With Quote