Tema: Gramofoni
View Single Post
Staro 21.12.2022., 17:14   #149
Trekkie4
Guest

Vidite, zato ne volim previše ovaj forum ... nema sustava obavještavanja za aktivnost u nekoj temi, osim ako se izričito ne "pretplatim" na obavijesti. Sad čitam neke vaše postove i imam puno savjeta za podijeliti, ali naravno za većinu prekasno

Citiraj:
Autor Ninja_Zg Pregled postova
Da se unaprijed ispricam sto cu pitati ovakvo bogohulno pitanje.

Cura vec neko vrijeme zeli gramofon, vise iz nekog romanticnog old school poriva, nitko od nas dvoje nije audiofil, niti ce se ovo spajati na neke uber kvalitetne zvucnike niti cemo upgradeat kasnije, tj. vise sumnjam da ce nam to zavrsiti kao ukras

Idem na BT model jer imamo BT zvucnike i ona ima Sony WH-1000XM4.
Kinda defeats the purpose gramofona i boljeg zvuka, ali hej.

U mom istrazivanju sam zavrsio na 3 modela

AUDIO-TECHNICA AT-LP60XBTBK kao najjeftiniji model, ~1350kn
Sony PS-LX310BT kao srednji model cijenom, ~1750kn
AUDIO-TECHNICA AT-LP120XBT-USB kao neki gornji limit moj cjenovnog ranga, ~2650kn

Isplati li mi se ici na AT-LP120XBT-USB ili da ne kompliciram i uzmem AT-LP60XBTBK?

Ili ako netko ima neku desetu preporuku?
Hvala na pomoci
Naravno, osim ako već nije prekasno moraš se pitati kolega, kakav gramofon želiš? Full automatik gdje samo budeš stisnuo tipku "Play", a ovaj bude posložio ručicu u položaj i spustio je, te je povukao natrag na oslonac kad ploča bude gotova? Ili želiš full ručni, gdje sam moraš spustiti ručicu i povući je natrag?

Da li želiš direktni pogon ili remen? Svi gramofoni imaju pluseve i minuse, ali ono što trebaš znati je to da je LP60 full automatik, sa remenom. LP120 je full ručni i direct drive. Meni osobno 120 zvuči bolje (uostalom, i imao sam LP120 prve generacije, i to dvije i pol godine - odličan gramofon!), ali ako ti je jednostavnost korištenja bitnija onda svakako uzmi LP60 ili LP3. Ili neki drugi brand, ne mora biti Audio Technica. Recimo, Denon DP-300F - bivši predsjednik Obama je navodno imao jednog u svojem uredu, spojenog na male bookshelf zvučnike

Svakako javi ako trebaš još informacija...

Citiraj:
Autor Guls Pregled postova
Bacio bi se malo u retro vode. Molim vas prijedlog što uzeti za sviranje ploča? Imam doma bt soundbar ali ne znam ima li smisla spajati na njega? Ako mislite da nema molim prijedlog što uzeti za malo kućnog sviranja, recimo da budžet nije isplaniran ali opet da nije preko 5000kn.
Išao bi na kupnju novih uređaja jer me strah uzimati rabljeno preko njuškala.
Prvo, vidi što sam gore napisao kolegi Ninja_Zg.

Drugo, sve ovisi o tome koliko si spreman love potrošiti. Više novaca znači bolji gramofon i samim time bolji zvuk. Također znači i dugotrajna investicija, jer na taj isti gramofon danas-sutra možeš staviti zvučnicu koja košta kao 3-4, pa čak i 5 NOVA gramofona istog tipa. Dok na one jeftinije tipa LP60 (i pogotovo one u kovčegu) to nije moguće.

Nego, svima koji planirate ili razmišljate o kupovini gramofona jedno veliko upozorenje. "Vinil" je jedan od najskupljih audio oblika i hobija!! Znam da ima puno videa na YouTube-u koji govore o tome kako možete jeftino nabaviti polovni (i ispravan) gramofon na mjestima kao što je Goodwill recimo, ali ovo je Europa ... točnije, Balkan. Ljudi ovdje ne bacaju gramofon u smeće kad pukne remen ili se igla otupi, tako da u samome startu možete pretpostaviti da polovni gramofon nije prikriveni dragulj kojeg samo treba očistiti nego stara krama kojoj je potreban full servis od motora, remena, mehanizma ruke, pa sve do promjene činčeva (priključnih kabela za zvuk) i tko zna čega još.

Stoga, osim ako ne tražite "projekt" za restauraciju i niste spremni uložiti još toliko novaca, koliko ste platili sam gramofon bolje kupite nešto novo. Inače, pošteni gramofoni počinju negdje oko 1,000kn i idu prema gore. Za oko 1,500kn možete dobiti sasvim dobar gramofon koji bude imao dobar zvuk, bude kvalitetan i ne bude oštetio ploče. Isto tako, trebate znati da jeftiniji gramofoni budu imali ugrađeno pred-pojačalo dok ga oni bolji, skuplji ne budu imali. Dakle, suprotno od onog što je netko prethodno napisao ovdje u temi.

Ako gramofon ima ugrađeno pred-pojačalo, onda samo trebate spojiti ga na aktivne zvučnike. Recimo, bolje kompjutorske zvučnike ili kakav soundbar - bilo kakve, samo da imaju ugrađeno pojačalo (kontrolu glasnoće, i da imaju kabel za struju). U protivnom, ako koristite pasivne zvučnike (zvučne kutije bez ikakvih žaruljica i regulatora), morate imati klasično pojačalo ili receiver. Dakle, klasičnu HiFi liniju, koja bude primala zvuk iz gramofona, pojačala je i poslala u te pasivne zvučnike.

Međutim, ako vaš gramofon NEMA ugrađeno pred-pojačalo, a spojite ga na Line-Input od neke linije ili kompjutora/laptopa, onda budete dobili izričito tihi zvuk. Baš mi je jedan kolega ovdje na forumu rekao prije nekakvih tjedan dana da je spojio gramofon na liniju ali da je zvuk tako slab da ga jedva čuje, pa sam mu objasnio cijelu priču oko pojačala i pred-pojačala. Postoje i zasebna pred-pojačala koje možete kupiti, ali sve ovo dodaje vrijednost i samim time možda košta više nego što ste bili spremni potrošiti.

I da ... znam da sve ovo možda zvuči komplicirano nekome tko je tek krenuo, ali stvar je zapravo jednostavna kad naučite osnovno - treba vam SAMO 4 stvari za spajanje gramofona - počevši od samog gramofona, pred-pojačala, pojačala i zvučnika. A ako imate gramofon sa pred-pojačalom već ugrađenim unutra, i spojite ga na aktivne zvučnike (koji imaju pojačalo u sebi) onda vam treba baš i SAMO dvije stvari - gramofon i zvučnici. Ali ljudi, molim vas - nemojte kupovati gramofone sa UGRAĐENIM zvučnicima unutra, ovo je najgora opcija koju možete napraviti, i to iz više razloga. Znam da su jeftiniji od ovih ostalih opcija, ali ti ugrađeni zvučnici ionako budu zvučali očajno, namjerno ih se ograničava u gornjem i donjem spektru zvuka kako ne bi previše vibrirali i samim time napravili povratnu petlju u iglu gramofona.

(...)

Vezano uz same gramofone na današnjem tržištu, želio bih se dotaknuti još jedne teme, koja se često povlači po forumima i YouTube-u, a ljudi nemaju pojma što govore. Naime, vjerojatno ste i sami vidjeli "poplavu" gramofona koji nalikuju na kultni Technics SL-1200, ali od različitih proizvođača. Recimo, Pioneer PLX-500, Audio Technica AT-LP120, Lenco L-3808, Crosley C200, Numark TT250, Reloop RP-7000 kao i MNOGI drugi. Naziva ih se (jeftinim) Kineskim kopijama, i onda krenu govoriti kako je Technics bolji i kvalitetniji, dok su ovi samo "igračke" i ne vrijede ništa.

Kao prvo, Technics je početkom 2000-ih prodao prava na dizajn SL-1200 Kini, i samim time zapečatio sudbinu. Ljudi ovo uglavnom ne znaju ili ne žele priznati, ali to naravno ne znači da ne postoji. Korporacija koja je kupila prava zove se "Hanpin Electron Co. Ltd." i oni stoje iza SVIH gore-spomenutih gramofona. Dakle, Audio Technica, Numark, Crosley i ostali ništa ne proizvode, već samo NARUČE gramofon određenih karakteristika, boja i mogućnosti od Hanpin-a, a onda ga ovi naprave po njihovim željama. Uglavnom se koriste i isti dijelovi (koji se dijele između modela), čime drastično pada cijena proizvodnje, i samim time cijena samog uređaja kojeg platite u prodavaonici. I upravo iz tog razloga ti gramofoni i jesu jeftiniji od recimo Technics-a, koji rade samo (i baš) za sebe, i za nikog drugog.

Isto tako, važno je napomenuti da nisu svi Hanpin gramofoni isti. Neki su bolji od drugih, ali i ovo je namjerno. Sve ovisi o "naručitelju" i koliki nivo preciznosti budu tražili od Kineza. Bolji gramofon bude koštao više od onog lošijeg, isto kao što i gramofon sa direktnim motorom bude koštao više od onog sa remenom. Iako možda sve drugo bude izglealo jednako, ti uređaji su zapravo "slagalica" koju rade od već pre-definiranih dijelova i kućišta, kako bi držali proizvodnju isplativom i jeftinijom.

Još jednom, ako imate još pitanja o samim gramofonima, "glasinama" i/ili eventualnim problemima slobodno me pitajte. Nije da se hvalim, ali znam dosta o svemu ovome

Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 21.12.2022. u 17:56.
  Reply With Quote