View Single Post
Staro 16.12.2022., 14:29   #3589
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Synologyu mozes preko njegovog default QuicConnecta pristupit bez problema (netreba nista 3rd party niti dodatni VPN) odakle hoces (ako to zelis/podesis naranvo).

Kod synologya ce ti isto tako za to sto zelis biti zanimljivo Team Folder gdje mozes ti i jos ta druga dvojica syncati fileove i raditi unutar tog foldera...

Mozes dodati nesti kao svoj "dropbox" tj. folder, mjenjati pristupne privilegije i slicno...

Ima dosta videa o tome:
https://www.youtube.com/watch?v=jNML_G5t6iE
https://www.youtube.com/watch?v=aX-WGzwVWrA

Ali samo editiranje direktno sa NASa u 4K bez 10Gbit mreze/setupa ce biti sporo tak da neznam jel ti to opcija s obzirom da ti je i 2k EUR puno.
Ja imam 10Gbit mreznu u snyologyu i 10Gbit u kompu i direktno sa NASa editiram u Davinci Resolveu 4K ali ja imam kompletnu 10Gbit mrezu pa sad sve zavisi kolko si spreman ulozit (imam ja na prodaju jedan 10Gbit switch ako se odlucis ). Sa 1Gbit mrezom nebudes bas montirao bez trzanja.

Isto tako ako vec ides na DS1522+ stavi bar tri diska (za pocetak dok ne skupis za jos dva ) i SHR-1. Pa makar i ta tri bila manja (recimo 3*12TB) bolje nego 2*16TB tj. imat ces jedan disk parity/fail protection i 24TB prostora umjesto 16TB ako bi isao na SHR i 2*16TB.

Za DIY NAS nemam iskustva preporuke tak da tu nemogu pomoc ali znam da ce ista stanga hardwarea sigurno biti jeftinija u DIY ali ja se osobno ne zelim bakcat sa raznim instlacijama Linuxa i pokusima/setupima pa onda radije skuplje platim Of The shelf soluciju (Synology) koja meni radi savrseno i bez peripetija..

A sad, dali je to sve potrebno o tome mozes samo ti sam presuditi.
Jedno je sigurno, jeftino NIJE .