ekipa trebam brainstorming jer sam malo neodlucan...treba mi prostora za pohranu podataka, primarno za poslovne svrhe (4k video materijal, dokumentacija, fotke i slicne stvari)
gledao sam da bi uzeo synology ds1522+ s dodatnih 8gb ram, 2x 16TB, 2x 500gb ssd za caching te naknadno ako bude trebalo mogu staviti 10gbit karticu u njega....no cijena je boli glava, sve skupa cca 2000 eura, sam ram 8gb je 200 eura sto je cisti bezbrazluk ali dobro
znam da DIY NAS slozim sam za u pola manje, ali ono sto me zanima, kako je s remote spajanjem na njega? tipa ima nas troje koji smo dislocirani, NAS bi bio kod mene i imao zicanu konekciju, ali ako koristimo DIY sa TrueNAS da li je neki painless remote pristup (negdje sam vidio da je potreban VPN)? znaci da kada zavrse "projekt" samo neki login i drag and drop fajlove u svoje foldere na NAS-u? Da li uopce synology nudi takav pristup jer ako ne onda mi isti drek
mali problem mi je i prostor, nemam puno mjesta na raspolaganju pa bi i DIY trebao biti neki micro tower, ali u oba slucaja bilo bi spojeno na postojecu 1gbit mrezu koja nije bas za real time video editing, a da idem na opciju sa 10gbit tj da mi je NAS odmah kraj radnog stola ne mogu jer nemam ga gdje staviti koliko je prostor mali (spavam u njemu i ne bi da mi 0/24 nesto zuji kraj glave), za raditi upgrade na 10gbit mrezu mi je preskupo u trenutnoj fazi
i sad na kraju, zar je to sve zbilja potrebno? planirao sam asus flow x16 i taj NAS sto bi ispalo cca 4000 eura, no za 3000 eura slozim komp koji je bolji od tog laptopa i ima u sebi 32TB za pohranu (u tom slucaju moram i razmjestaj raditi da imam kud sa kucistem), arhiviram odmah gdje radim i imam sve uvijek prisutno, osim ovih dvoje koji remote rade, u tom slucaju bi mi oni slali fajlove, ja skidao i arhivirao kod sebe te opet po potrebi slao njima nazad. Jedino sto mi je laptop prakticniji i field ready i bez obzira sto mi jos ostalo 1000 eura budzeta za neki laptop vise volim imati sve na istom mjestu
evo dajte misljenje, ja ne znam sto bi