Citiraj:
Autor Exomaniac
Fulao si, vodik za aute nije tekuć i hlađen, samo je tlačen. Da je hlađen na -250 ne bi mogao dugo stajati jer bi se konstantno...
|
Pojednostavnio sam, za transport (brodovi, pohrana) se tlaci (16-300 bara) i hladi na -220 do -250 C.
Kod "tocenja" se grije, ekspandira na 700-900 bara itd.
Bar i Kelvin simo tamo, poanta je da svaki taj korak trosi dodatnu energiju. Za usporedbu sam jos uzeo jako povoljan podatak.
Postoji li tehnicki ucinkovitijih proces - da, kao sto si naveo i napisao, hvala na primjerima.
Znas li zasto je u Cernobilu krov reaktorske posude tezak nekoliko stotina tona odeltio 50 metara dalje? Zbog vodika koji se uslijed superkriticnog reaktora stvorio iz vode u termickim procesima

.
Nisam kemicar, niti nuklearac, ali znam iz perspektive elektroenergeticara i nekoga tko je pro-nuclear da projektirati, dobiti dozvolu i na kraju naci lokaciju koja ce prihvatiti nuklearni reaktor danas gotovo nemoguce.
Da se mene pita, reaktori su neophodni i dobrodosli. Cjenovno su obnovljivi postali jeftinij i od nuklearki po kWh, a puno drustveno prihvatljiviji, tako da mozemo zaboraviti na H2-nuklearku u nasem sokaku.
Od vodika ce biti nesto ako se energetska intenzivnost dobivanja iz vode popravi za 2-3x. Kad izracunas koliko je energije potrebno za prekinuti molekularne H2O veze, ispada nemoguce.
Opet ce nam izbrisati diskusiju jer nema veze s autima, ali whatever, mozda netko procita i informira se prije brisanja

.