Citiraj:
Autor adaksinjo
vjerojatno pucanj u prazno što se tiče isplativosti, odnosno vremena povrata investicije, ali kakva je situacija s kupovinom baterija bez solarnih panela?
dakle upravo ovo što je lowrider napisao: punim baterije po noći po NT, praznim ih po danu i uopće ne trošim VT.
u 3 godine kako smo u kući, prosječno trošimo 250kWh struje mjesečno (170kWh VT i 80kWh NT).
po trenutnim cijenama:
170kWh VT + 80kWh NT je 275kn
0kWh VT + 250kWh NT je 177kn
mjesečna ušteda je oko 100kn, dakle godišnje 1200kn.
koliko koštaju baterije i oprema za ovako nešto?
|
Mislim da ti se ovo nebi isplatilo, vise bi dobio da novce stavis u generiranje struje. Zašto, vise ces proizvesti nego sto ces potrositi. Solarka ce ti staviti potrošnju u nulu. Dok u tvojem razmisljanju ubijes bateriju (gledam dugorocno) skuriš lovu unaprijed. I ponovo dolazis do nule. Samo si se napatio oko svega a nisi nista zaradio.
Kad su me pitali zasto nezelim projekt da proizvedem vise od potrosnje. Reko lakse mi je doplatiti 100kn mjesecno, nego da prebacim proizvodnju struje, dodes do situacije da im ti zaradujes lovu, a ti dobijes pola od naplate NT.
Ako sve bude po PS-u na proljece ide na krov. Projekt i sve papirnate zavrzlame su njihove, nakon sto je sve rijeseno ide placanje, ako treba pomoc oni vec imaju rijeseno s bankama solidne kredite od 1.5 - 2.5%. Ono što znaju tražiti da izvedeš sat van o svojem trošku. Ovo je cijena za full ponudu na to se jos skida za panele 25%.
Ja sam racunao kod sebe ovako, godisnje imam oko 6000kn struje, 7 godina = 42000kn, 10 godina = 60 000kn. Ako uzmem nisko kamatni kredit i svaki mjesec doplatim neku kintu doci cu nakon 7-10 god na nulu s ulaganjem (ostane ti recimo duplo razdoblje za "zaradu"), garancija pokriva 25god na panele i 15 god na rad. Prvih 7-10 god zivis 100kn skuplje (max). Ako u meduvremenu poskupi struja neces osjetiti prevelik trošak, ono što ce biti sigurno da ce nasi lihvari udariti neki oblik poreza na ovo. Na solarku treba gledat kao ulaganje.
https://photos.app.goo.gl/pw5appysHHobaEcEA