Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.12.2022., 19:12   #64774
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor RaneZ Pregled postova
Baš...

jebena računica u postu gore. Gg.

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Je li tko procitao gore moju racunicu ili su i to lazi?
Laži!

Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Uostalom, kao da je vazno da li stedi ili ne. Njegov auto, njegovi novci. Zasto vama stvara problem to sto on vozi elektricni auto?
Pitanje za milijun kuna...

Citiraj:
Autor Exomaniac Pregled postova
Bez ikakvih poticaja danas kompletan sustav da stavljaš cijene su unutar 5-6 godina isplative tako da iskreno ne mogu zasmiliti kakvu si ti ponudu dobio da je taj period 3 puta duži
Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Tebe ili je neko zajebo u ponudama ili ti matemetika nije jaca strana.... ili ajde živiš od zemlje i kamena pa struju ne koristis, u tom slučaju

Evo čisto da vidiš kako to funkcionira,

10000 € plaćena elektrana (bez poticaja)
2000 € godišnje potrošna struje prije poskupljenja

SE bi se isplatila u 5 godina da nije poskupila struja, sad nakon poskupljenja i prije.

Tako da radje i dignuti kredit za SE i plaćati kamate banci nego održavati HEP cijeli život....
Da probamo biti u konstruktivnom tonu - veliku ulogu imaju:
1. gdje mu se kuća nalazi (ako je riječ o dotičnom Ivanić Gradu - daleko je to od idealne pozicije glede prosječnih sunčanih sati u godini)
2. koja mu je orijentacija krova (jug bi bio idealan, sve ostalo je od li-la do jako loše)

Ako su se potrefile jako loše obe stavke - ne bih se šokirao da je povrat moguć tek nakon 12-15 godina.
S poticajima i bez PDV-a (dok traje takva filozofija vlade) bi vjerojatno bilo oko 6-7 godina.

Dakle, u svakom slučaju je pretjerao sa godinama, ali želim reći da nije nemoguće da stvarno ima lošu potencijalnu situaciju za solare.

Citiraj:
Autor gil Pregled postova
Problem je u potrošnji, plaćam trenutno 220 kn mjesečno, meni trenutno neisplativo.
Da, tebi stvarno nema smisla tako nešto raditi.

Jedino ako imaš viška para koje želiš uložiti za "miran san", da imaš vlastitu struju za nedaj-bože.
Ali i ako imaš namjeru u skorije vrijeme značajno povećati potrošnju (grijati se na struju, kupiti EV...).

Citiraj:
Autor VandaL.pr! Pregled postova
Pa da, zato vam i igor pokušava objasiti da nije za svakoga ni solari ni ev.
Ali ne bitno da njemu netrebaju solari onda nikome netrebaju.
Upravo to.
Ja se i hladim i grijem na struju (dizalica topline), i grijem vodu na struju (iako sam tu skoro na 0 sad, jer sam ugradio solare za toplu vodu prije 6 godina).
Još kad ubacim EV u cijelu priču...
Dakle u kratko - sve mi je na struju, a živim većinu godine u Zadru koji ima sunca ko u priči.
Ne da se isplati staviti panele na krov (pogotovo sad dok je bila kombinacija poticaja) nego mi je to najbolje ulaganje koje sam mogao ovaj tren sa tom količinom novca.

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
@Igorr. Super izračun. Thx.

Citiraj:
Autor Elven Pregled postova
Znači ako netko računa da kad mu u auto dođe točno identična količina struje koja je povučena iz utičnice, automatski invalidira svoju vlastitu računicu, odnosno njegova računica je okvirna.
Stavio sam i prosječan gubitak u izračun

Citiraj:
Autor Igorr
7. razlika je 100.16kn po 100km ilitiga 1.0016kn po km
8. ajmo uzeti da je prosječni gubitak prijenosa 13.5% (iako zbog kontroliranih uvjeta punjenja kod mene će to biti garant manje, pogotovo govoreći o temperaturi jer je u vlastitoj pasivno grijanoj garaži, ali ajde i to...)
9. finalna prosječana ušteda je 0.8663kn po km

Zadnje izmijenjeno od: Igorr. 07.12.2022. u 19:17.
Igorr je online   Reply With Quote