Citiraj:
Autor RaneZ
Baš...
jebena računica u postu gore. Gg. 
|
Citiraj:
Autor WraGG
Je li tko procitao gore moju racunicu ili su i to lazi?
|
Laži!
Citiraj:
Autor WraGG
Uostalom, kao da je vazno da li stedi ili ne. Njegov auto, njegovi novci. Zasto vama stvara problem to sto on vozi elektricni auto?
|
Pitanje za milijun kuna...
Citiraj:
Autor Exomaniac
Bez ikakvih poticaja danas kompletan sustav da stavljaš cijene su unutar 5-6 godina isplative tako da iskreno ne mogu zasmiliti kakvu si ti ponudu dobio da je taj period 3 puta duži
|
Citiraj:
Autor VandaL.pr!
Tebe ili je neko zajebo u ponudama ili ti matemetika nije jaca strana.... ili ajde živiš od zemlje i kamena pa struju ne koristis, u tom slučaju
Evo čisto da vidiš kako to funkcionira,
10000 € plaćena elektrana (bez poticaja)
2000 € godišnje potrošna struje prije poskupljenja
SE bi se isplatila u 5 godina da nije poskupila struja, sad nakon poskupljenja i prije.
Tako da radje i dignuti kredit za SE i plaćati kamate banci nego održavati HEP cijeli život....
|
Da probamo biti u konstruktivnom tonu - veliku ulogu imaju:
1. gdje mu se kuća nalazi (ako je riječ o dotičnom Ivanić Gradu - daleko je to od idealne pozicije glede prosječnih sunčanih sati u godini)
2. koja mu je orijentacija krova (jug bi bio idealan, sve ostalo je od li-la do jako loše)
Ako su se potrefile jako loše obe stavke - ne bih se šokirao da je povrat moguć tek nakon 12-15 godina.
S poticajima i bez PDV-a (dok traje takva filozofija vlade) bi vjerojatno bilo oko 6-7 godina.
Dakle, u svakom slučaju je pretjerao sa godinama, ali želim reći da nije nemoguće da stvarno ima lošu potencijalnu situaciju za solare.
Citiraj:
Autor gil
Problem je u potrošnji, plaćam trenutno 220 kn mjesečno, meni trenutno neisplativo.
|
Da, tebi stvarno nema smisla tako nešto raditi.
Jedino ako imaš viška para koje želiš uložiti za "miran san", da imaš vlastitu struju za nedaj-bože.
Ali i ako imaš namjeru u skorije vrijeme značajno povećati potrošnju (grijati se na struju, kupiti EV...).
Citiraj:
Autor VandaL.pr!
Pa da, zato vam i igor pokušava objasiti da nije za svakoga ni solari ni ev.
Ali ne bitno da njemu netrebaju solari onda nikome netrebaju.
|
Upravo to.
Ja se i hladim i grijem na struju (dizalica topline), i grijem vodu na struju (iako sam tu skoro na 0 sad, jer sam ugradio solare za toplu vodu prije 6 godina).
Još kad ubacim EV u cijelu priču...
Dakle u kratko - sve mi je na struju, a živim većinu godine u Zadru koji ima sunca ko u priči.
Ne da se isplati staviti panele na krov (pogotovo sad dok je bila kombinacija poticaja) nego mi je to najbolje ulaganje koje sam mogao ovaj tren sa tom količinom novca.
Citiraj:
Autor Hamm
@Igorr. Super izračun. Thx.
|
Citiraj:
Autor Elven
Znači ako netko računa da kad mu u auto dođe točno identična količina struje koja je povučena iz utičnice, automatski invalidira svoju vlastitu računicu, odnosno njegova računica je okvirna.
|
Stavio sam i prosječan gubitak u izračun
Citiraj:
Autor Igorr
7. razlika je 100.16kn po 100km ilitiga 1.0016kn po km
8. ajmo uzeti da je prosječni gubitak prijenosa 13.5% (iako zbog kontroliranih uvjeta punjenja kod mene će to biti garant manje, pogotovo govoreći o temperaturi jer je u vlastitoj pasivno grijanoj garaži, ali ajde i to...)
9. finalna prosječana ušteda je 0.8663kn po km
|