Pozdrav svima. Najprije, isprike ako pitam nešto glupo ili nešto sto ste vec odgovorili te na malo duljem postu. Cilj mi je dati vam sve potrebne informacije. Potrudio sam se pročitati sve postove ove teme i neke druge teme, ali s obzirom da se zaista ne razumijem u rutere, modeme, protokole i sl. molio bih za pomoć.
Dakle, imam jedan uređaj koji jako precizno mjeri relativnu vlažnost i koji se bežično spaja na WIFI tako da imam kontrolu nad tim uređajem preko web browsera. Sam uređaj sada nije bitan, ali imao sam probleme sa svakodnevnim resetiranjem tog uređaja koje se počelo pojavljivati nakon sto mi je SZK T-Com updejtala nešto (???) da mi se svakodnevno navecer ne resetira WIFI. Od tada više nema reseta WIFI-ja, ali se taj moj uređaj počeo svakodnevno restartati po nekoliko puta. Proizvođač tog uređaja mi je uspio riješiti problem restartanja u postavkama tog uređaja, cak je i nešto mijenjao u postavkama rutera (promijenio je neku jednoznamenkastu brojku 6 u 0 u GUI rutera). Zakljucak je da je problem bio u mom ruteru i presporom protoku informacija. Također mi je preporučio Fritzbox 7590 AX. Btw, taj moj uređaj za vlažnost mora raditi non-stop, dakle svaki dan 24h dnevno.
E sad, iako koristim max3 uslugu HT-a, telefon nemam, dakle koristim Internet preko bakrene parice (brzina 30Mbs) i MAXTV. Router je ZTE 931 VII. Za sada nemam puno klijenata: taj uređaj za vlažnost, nekoliko mobitela, 2 kompa i Smart TV (NETFLIX, HBO go). Za sada sve funkcionira (osim povremenih kratkih smrzavanja pojedinih kanala na MAXTV-u), međutim, u budućnosti će biti vise uređaja, npr pametno grijanje i hlađenje, pametna rasvjeta i sl. Moje pitanje je trebam li i hoću li imati bolji WIFI ako kupim vlastitu router opremu ili je za moje potrebe dovoljan taj ZTE? Radi se o stanu od 100 kvadrata.
Preciznije, iz postova sam shvatio da je jako tesko podesiti VoIP koji meni ne treba, pa vjerujem da mi ne treba ni space shuttle od Fritzboxa. Također sam shvatio da IPTV (MAXTV) nije lako za podesiti na tom fritzboxu. No, zahvaljujući postu od Karlo666, nasao sam alternativu u TP-Link Archer VR2100. Njegov tutorial je toliko jasan da bih se cak i ja kao totalni amater usudio to sam konfigurirati. Čak sam uspio preko nekog online programa iz back-up datoteke saznati username i pswd za PPPoE. Dakle, da rezimiram:
1) Mogu li kompletno izbaciti ZTE i zamijeniti ga s VR2100 iako sam na bakru te nastaviti koristiti sve gore navedeno? Čuo sam, ne znam je li to tocno, da će me tehnička služba kad tad izbaciti jer kad rade updejt ili nešto, nece prepoznati taj moj ruter. Navodno mi je jedina alternativa da ostavim ZTE i spojim vlastiti ruter na ZTE. Međutim, ja bih htio u potpunosti izbaciti ZTE ako je to moguce.
2) Hoću li zamjenom ZTE sa VR2100 dobiti “bolji” WIFI u stanu koji će lakse podržati hrpu uređaja?
3) Ili da jednostavno samo uzmem HT-ov premium smart WIFI (speedport?) za 15 kn mjesečno?
Hvala na čitanju i pomoći!