Tema: Automobili
View Single Post
Staro 07.12.2022., 13:29   #64753
Igorr
Flajing super šiiiip
Moj komp

Igorr's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Citiraj:
Autor GoGzS Pregled postova
Znaci ono sto mene nerealno iritira na ovoj raspravi, a i opcenito u raspravama sa EV ekipom koja ima stav poput tebe je da kad se racunaju troskovi u korist EV-a, sve je "odokativno", pa se realna brojka od "stedim 80 lipa po kilometru" se zaokruzuje na kunu. Sto na tvojih 20-30k km koje navodno sa EV-om radis godisnje radi razliku od 4-6k kuna ustede... na 4 godine po 20-30 km, to je jedna cijela godina usteda.

Ignoriranje gubitaka pri punjenju da ne govorim a nisu zanemarivi (12-15% ovisno o uvjetima i samom autu/punjacu), znaci od te ustedjene kune i to oduzmi, sto se na 20-30k km godisnje opet zbraja.
"Nerealno te iritira" kad netko da odokativni izračun?
Ajde evo ti konkretni brojevi bez da bude odokativno:

1. zbrojio sam svoje dosadašnje troškove benzina i izračunao prosjek cijene za ovu godinu, iznosi točno 12.48kn po litri.
2. prosječna potrošnja auta mi je 8.5l po 100km
3. dakle prosječno me 100km vožnje koštalo 106.08kn
4. cijena noćne tarife mi je 0.3125kn po kWh
5. trenutni real world prosjek mog modela je 18.95 kWh po 100km (iako je tu puno zime uzeto u obzir a moje vožnje će većinom biti u puno boljim uvjetima, ali ajde...)
6. dakle prosječno bi me 100km vožnje koštalo 5.92kn
7. razlika je 100.16kn po 100km ilitiga 1.0016kn po km
8. ajmo uzeti da je prosječni gubitak prijenosa 13.5% (iako zbog kontroliranih uvjeta punjenja kod mene će to biti garant manje, pogotovo govoreći o temperaturi jer je u vlastitoj pasivno grijanoj garaži, ali ajde i to...)
9. finalna prosječana ušteda je 0.8663kn po km

Ova brojka će u realnosti za moj slučaj biti sigurno barem 0.9kn po km (ne računajući solare, dakle govorim kao da ih nemam), ali nema veze.
Nije stvar ignoriranja nekih stavki, nego toga da je meni osobno bitno samo koliko odokativno štedim.
Pogotovo zato što tu još igra 100 stvari utjecaja, pogotovo trenutna cijena goriva (neda mi se ulaziti u politiku i špekulacije), i kakvog onda smisla ima raditi izračune u lipu i držati ih se ko pijan plota?

Citiraj:
I onda dolazimo do toga za koliko ti se to auto isplati. A u racunicu o tome kak ti se auto brzo isplati ne ulazi ni cijena solara zbog kojih te to auto jos vise isplati etc...

I za kraj jos jedna stvar kad vec tu iznosim sve nelogicnosti koje EV ekipa iznosi, a to je vrijeme punjenja i to kako to uopce nije problem jer ga, da tebe citiram, jednom u par tjedana ustekas na punjac.

Ako stvarno radis 20-30k km godisnje, ajmo uzet neki average od 25k km. I ajmo pretpostavit da ti auto ima domet od 450km (nemam pojma sta vozis, vjerujem da je i manje kad si rekao da je 200W/h po km... al ok).
Da bi presao 25k km, moras tu bateriju napuniti 56 puta od 0 na max. Godina ima 52 tjedna, kako ti auto punis jednom u par tjedana?
Tako što ostanem doma po par tjedana samo na laganoj gradskoj vožnji, a onda u tjedan-dva odradim 1-3 relacija puta Zd-Zg.
Kad sam u gradu će mi biti dovoljno puniti jednom u par tjedana, a za svaku Zd-Zg relaciju ću puniti po jednom po smjeru večer prije.
To sam u kraćem obliku već i napisao u tom postu.

Citiraj:
I da se ponovim, nemam nista protiv tebe i EV-a, al kad tako krenes zaokruzivati u korist EV-a, i kao "isplatit ce mi se za 2-3-4 godine"... da, ako si tocka u vakumu u sustavu bez trenja. A kad izracunas sa pravim brojkama ipak sipadne koja godina vise nego si mislio, a onda vec ulazimo u zonu "a sta cu ja sad sa EV_om koji je star 7-10 godina"...

Eto, to sam mislio i to me smeta. Pisi sta god hoces, meni se dalje neda.
Znači ukratko - smeta te što netko kaže da će odokativno uštediti kunu po kilometru, a zapravo će to biti bliže 0.9 kuna po kilometru?
Iako se preko noći promjene uvjeti u svijetu i svi izračuni se mogu drastično promjeniti u oba smjera?
I onda osobu koja se usudila odokativno izračunati - nazivaš religioznim štovateljem EV-a koji je neobjektivan

Citiraj:
Autor vga killer Pregled postova
Idioti su izbacili su 360 kameru u redizajnu.
I iz nekog razloga, u svim opremema pa čak i GSIu, si mogao uzet panoramu, ali u GS Line+ ne
Bezveze :/
A što je najgore - stvarno dobro dođe ta 360 kamera na ovolikom autu, pogotovo ako ga daješ ženi da vozi (ne zaj. se, moja bi ga valjda već polomila 100 puta da nema tu kameru ).
Igorr je offline   Reply With Quote