View Single Post
Staro 07.12.2022., 00:18   #468
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor rams Pregled postova
Nije to da ja budem najjaci baja u selu, to sam bio i sa EOS250D. Ali svaki put kada treba fotkati nekoga zove se mene i vjeruj mi znam koristiti vise od 2% aparata.

Ideja koju imam u glavi, a imao sam ju i prije nekog vremena je kroz neko vrijeme sklepati portfolio, internet stranicu, shooting parova, obitelji, rodjendana i slicno i time si sloziti tako reći hobby posao sa strane. Ne planiram da mi to bude glavni izvor zarade, nije mi ni potreban dodatni izvor zarade, ali volim fotkati i zelim se konacno malo vise tome posvetiti.

Mislim da je 28-70 dobar raspon fokusne duljine da se sve to moze skoro odraditi s jednim objektivom pa je tu blenda od 2.8 dobrodosla ukoliko radim neke portrete zbog boljeg razdvajanja pozadine, a posto si i sam fotograf znas da se ljudi kidaju na bokeh i zamucenu pozadinu.

Za koju firmu radis? Koliko vidim u Londonu si?
Ako fotkaš parove, obitelji i rođendane, uz jedan ili dva off camera flasha ćeš imati jednako dobru fotku na A7IV i na 250D.

Bez flasha, neće ti pomoći 2.8 blenda jer Tamron, a ni Sigma ne fokusiraju u mračnim uvjetima ni blizu kao Sony. Hell, nijedan mirrorless ne fokusira u mračnim uvjetima kao DSLR. Odradio sam brdo koncerata s valjda svim aparatima i objektivima na tržištu. Testirao i Sony, Canon, Nikon, Fuji i vjerojatno sve Sigma objektive dostupne.

Čak ni kad je flash na njemu, nemaš pomoć AF illuminatora s flasha jer to ni dan danas nisu riješili na mirrorlessima.

Ako planiraš početi raditi video, onda ima smisla.

Portreti i razdvajanje pozadine? Odmakneš pozadinu 2 metra dalje ili približiš čovjeka aparatu, aparat čovjeku. Ne kužim fotkanje portreta s velikim otvorom blende. Imaš oštre oči, mutan nos. Ekipa svršava na DOF, ali to ionako možeš postići u obradi u 3 sekunde.

Danas nema lošeg fotoaparata, ali da tražim aparat za ovo što tebi treba, uzeo bih stariji FF DSLR i par vrhunskih objektiva, flasheva i pozadina.

Radim kompletnu pripremu nekretnina za prodaju/rentanje. Foto/video/tlocrti/3D/dron
https://www.nichecom.co.uk

Što se foto dijela tiče, imamo službene D750 i 16-35mm f/4.
Dok sam to radio freelance, imao sam A7III i Sony 16-35 f/4.

Moj savjet, koliko god ne volim DSLR-e je da pogledaš D600/D750, 5D Mk3/Mk4, 6D mk1/mk2 i slične FF aparate, uzmeš 85 1.4/1.2, 35 1.4 i 135 1.8, 16-35, i 24-105. Više od toga ti ne treba i s time si pokrio sve.

Hoćeš brutalan bokeh, kakvog nitko nema? Sigma 105 1.4. Imao, čudo od objektiva, nema konkurencije za tu svrhu.

Hoćeš unikatan bokeh kakav nitko nema? Nađi na ebayu Trioplan 100mm 2.8 i nakači ga na prvi aparat koji ti je pri ruci.

Noviji Sonyiji, a osobito A7IV imaju nekoliko stvari koje mi smetaju.

1. RAW je postao toliko flat što se boja tiče, da se stari Minolta vrti u grobu. Da bi dobio boje koje po defaultu u RAW-u imaju Nikon, a posebno Canon, pošteno ćeš se namučiti u obradi.

2. 33 mpx je nepotrebno. Em je RAW ogroman, em ti trebaju brže i skuplje kartice, a onda to vuče i problem skladištenja svega toga i hardvera da to efikasno vrti (Lightroom i dalje ima problema s gutanjem RAM-a). Na obradi fotki od 24mpx mi se nakon 2h rada Lightroom umrtvi do razine da mu treba 2-3 sekunde da prebaci na sljedeću fotku. Imam privatni RX1RII koji ima 42 mpx i srećom nikad nemam više od 20-ak fotki za obraditi u komadu.

3. Otišli su u nepotrebnu komplikaciju i dodavanje gluposti po menijima koje ti nikad neće trebati.
Na Sonyima sam otkad su kupili Minoltu i kad sam nakon A7III (koji je već po sebi dosta nepotrebno kompliciran) uzeo A7IV u ruke, trebalo mi je dosta vremena da se snađem.

4. Touchscreen je idiotska izmišljotina koja ničem ne služi. Lijevim okom gledam kroz tražilo, tako da nosom razbacujem AF točke po ekranu. Odmah na off, još jedna glupost koju plaćaš.

5. Promjena korisnog tilt ekrana u ovu glupost koja se okreće da se ekipa može gledati dok snima je još jedan idiotski potez. Mogli su jednostavno staviti isti sistem kakav ima A99 i svi sretni.

6. Preveliki fokus na video. Ne postoji više fotografski aparat, nego poluvideo kamere. Svima je bitnije da se ne pregrijava nakon 30 minuta (što apsolutno nitko nikad ne bi trebao raditi ako se želi nazvati videografom)

A7IV je alat, ako ne namjeravaš zarađivati njime, radije uzmi nešto starije i jednako sposobno za to što ti treba a razliku sprži na putovanje ili nešto.

Ako hoćeš uživati u fotkanju, onda tih 3 hiljade eura utopi u Leicu Q ili ako imaš sreće naći rabljenu Q2. Barem ćeš te novce dobiti nazad kad ti dopizdi fotografija

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX

Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 07.12.2022. u 00:56.
1v@n je offline   Reply With Quote